I en nedlagt rekefabrikk i Kaldfjorden utenfor Tromsø viser teknisk leder i Calanus, Snorre Angell rundt i et av landsdelens mest spennende oljeprosjekter. Det er her forskningsstiftelsen Nofima har opprettet sitt nasjonale anlegg for bioprosessering, et slags mellomnivå mellom forskningsdrift og full kommersiell drift.

Calanus AS er leietaker, og har bygget opp en småskala fabrikk etter å ha drevet leieproduksjon andre steder i flere år.

Og etter innkjøring, prøving og feiling tør selskapet endelig å si at alt fungerer som det skal.

– Vi har tatt prosessen steg for steg. Først utviklet vi fangstteknologien, så produksjonen, og nå markedet.

Les også: Håver inn 68 millioner på raudåte

Ny fabrikk

Nå er spørsmålet hvor vegen går videre. Både Snorre Angell og Gunnar Rørstad er klare på at dagens løsning kun er et midlertidig stadium, mellom forskning og fullskala drift.

– Vi planlegger å bygge en egen fabrikk. Vi er klare til å trykke på den store, røde knappen. Men før vi gjør det, må vi vite hva vi har å forholde oss til når det gjelder høstingen av raudåta, sier Snorre Angell.

Selskapets tillatelse til årlig fangst av inntil 1.000 tonn raudåte går ut i 2017, og daglig leder Gunnar Rørstad er spent på hva den bebudede forvaltningsplanen for fangst av raudåte vil komme til å foreslå.

– Det ærlig og oppriktige svaret på spørsmålet om hvor ny fabrikk havner, er at vi har to alternativer; det er enten Tromsø eller Vesterålen. Og i Vesterålen snakker vi enten om Sortland eller Hadsel. Det overordnede spørsmålet om hvorvidt vi skal bygge handler jo om vi får en permanent høstningstillatelse. Men om vi gjør det, blir det bygging, og da er det rent finansielle vurderinger som avgjør hvor vi lander, sier Rørstad.

Vesterålen ”leder”

Calanus setter nå opp en matrise over alt som går på logistikk, materialkostnader, tilgjengelig prosessoperatørkompetanse, infrastruktur og så videre.

– Per i dag er det sannsynlighetsovervekt for at vi etablerer oss i Vesterålen, fordi det ikke er tilrettelagt for industri i Tromsø. Det er dyrt og vi har lite aktuelle arealer tilgjengelige. Tromsø havn har en del, men vi har gode alternativer i Vesterålen som vi jobber med. Det er på ingen måte trukket en konklusjon, sier daglig leder Gunnar Rørstad.

Calanus leier i dag deler av den tidligere Nortura-bygningen på Sortland. Der holder salgsavdelingen til. Tomten har vært ute for salg, uten at interessenter har meldt seg. Om kommunen og Calanus ønsker, kan det bli lagt til rette for et nytt industrieventyr på Sortland.

Smakfulle biprodukter

Calanus-gründerne utviklet selv den finmaskede trålen som brukes i innhøstingen av den lille hoppekrepsen, et produkt som også viste seg å fungere utmerket som luseskjørt rundt oppdrettsmerder.

Nå renner det en jevn strøm av råolje fra separatoren som skiller olje og protein. Oljen går videre til filtrering og prosessering for å bli kosttilskudd, mens proteinet går ut som både pulver og flytende form som fargetilsetninger og smaksforsterkning til ulike former næringsmidler.

Angell byr på smaksprøver av råvarene, og forteller at enkelte av protein-produktene allerede har vunnet vegen til de Calanus-ansattes egne kjøkken.

– Blant annet utmerket for å sette en spiss på fiskesuppa, sier Angell, og byr på en ekstrakt som ikke minner så rent lite om hummer i smaken.