Når kommuner bosetter flyktninger har de ansvar for å tilby voksne et toårig introduksjonsprogram, med blant annet språkopplæring og samfunnsfag, som skal ruste de nye innbyggerne for møtet med norsk arbeidsliv.

Øksnes har de siste par årene gjort vedtak om å bosette flyktninger i kommunen, etter mange år uten, og har måttet bygge opp en enhet i kommunen for dette arbeidet. Kommunen har de siste to årene bosatt 34 personer. 29 er deltagere i introduksjonsprogrammet.

Programmet skal etter loven være på fulltid, med et uketimeantall på 37,5 timer i snitt, 47 uker i året.

Bryter loven

Siden august i fjor har Fylkesmannen ført tilsyn med Øksnes for å se om kommunen overholder introduksjonsloven og gir de bosatte flyktningene det fulltidsprogrammet de har krav på og plikt til å gjennomføre.

I tilsynsrapporten, som kom i november i fjor, slo Fylkesmannen fast at kommunen brøt loven, da de ikke klarte å tilby et fulltidsprogram. Deltakerne i programmet fikk kun tilbud om mellom 22 og 25 timer i uka.

Til Fylkesmannen opplyste kommunen at de ikke hadde lyktes på grunn av knappe ressurser, men at de etter en omorganisering, hvor Voksenopplæringa og Flyktningetjenesten ble slått sammen, ville kunne tilby et helårig program om kort tid.

Kommunen fikk i rapporten krav om å levere en plan for hvilke tiltak de ville sette i verk for å rette på forholdene.

Fortsatt for lite timer

Disse planene var imidlertid ikke bra nok. 28. februar i år fikk kommunen brev fra Fylkesmannen med pålegg om å igangsette tiltak umiddelbart.

– Vi ser at avvikene nå er mindre, men vi kan imidlertid ikke se at kommunen har rettet lovbruddene som ble påpekt i den endelige tilsynsrapporten, skriver Fylkesmannen.

De mener å ikke ha fått dokumentasjon på at kommunen tilbyr et helårig program, og derfor må anta at de ikke har rettet opp i forholdet. Timeplaner Fylkesmannen har fått tilsendt viser også at ingen av deltakerne får et program på 37,5 timer, men at det varierer mellom 31 og 34 timer. De etterlyser også informasjon om hvilken type praksis deltakerne har.

Fylkeskommunen gir Øksnes kommune pålegg på å rette opp i lovbruddene umiddelbart, og ber om at en skriftlig erklæring på at lovbruddene er rettet innen 1. april.

– Trodde vi var i mål

Enhetsleder for Flyktningetjenesten og Voksenopplæringa i Øksnes, Frank Hermansen, sier det jobbes på spreng for å komme i mål.

– Vi gjorde en stor jobb i høst for å få opp timeantallet, og trodde vi var i mål. På grunn av omregningsmodeller for undervisningstimer viste det seg at vi likevel var i minus. Nå ligger vi på et snitt på 35 timer i uka, og må tilby deltakerne et fag til, eller utvide et av de vi allerede har, sier Hermansen, som begynte i den nyopprettede stillingen i fjor høst – da Voksenopplæringa og Flyktningetjenesten ble slått sammen.

– Hvorfor har man ikke klart å gi deltakerne det timeantallet de har krav på?

– Voksenopplæringa har ligget litt brakk en periode, og før jeg begynte i høst lå man på et minimum av timer. Nå har vi omorganisert, satt oss inn i regelverk og gjort en stor jobb for å få opp antall timer, sier Hermansen.

– Var man ikke godt nok forberedt da man vedtok å bosette flyktninger i 2015?

– Timeplanmessig var ikke den jobben gjort godt nok, og det var noe av det første jeg måtte ta tak i da jeg begynte i jobben. Det krever flere lærere, og er en prosess som tar tid. Nå har vi bare den siste kneika å komme oss over, sier Hermansen.

Gikk med stort overskudd

Overføringene som kommunen får fra staten for å bosette flyktninger går ifølge Hermansen i første omgang til enheten, men ved et overskudd tilfalles det den store potten til kommunen.

Samtidig som enheten slet med knappe ressurser og få lærere, gikk enheten i regnskapsåret 2015 med et overskudd på to millioner kroner, som gikk rett inn i drifta av kommunen.

– Det gir en klar pekepinn på at midlene ikke er brukt godt nok. Vi hadde et lite overskudd i 2016, men i 2017 vil vi nok bruke de pengene vi får, sier Hermansen.

Øksnes fikk i fjor ni millioner kroner i integreringstilskudd.

Enhetslederen sier han er udelt positiv til at Fylkesmannen fører tilsyn med kommunen.

– Slike tilsyn er veldig bra, da det setter fingeren på det som mangler. Nå er det opp til å sørge for at ting kommer på stell, avslutter han.