I oktober 2011 sier Brynjulf Øverby, den gang enhetsleder for teknisk etat i kommunen, til SortlandsAvisa at en ny og gyldig kommunedelplan for Sortland tettsted skal foreligge sommeren eller høsten 2013.

Det var startskuddet for friske diskusjoner om hvordan arealene i Sortland skal kunne brukes i fremtida, for arbeidet med det som etter hvert skulle bli den mye omtalte byplanen for Sortland.

Snart to år etter at den opprinnelig skulle være ferdig, er byplanen fortsatt ikke vedtatt. Gjentatte ganger har sluttbehandlingen av planen blitt utsatt. Nå er beskjeden at den trolig blir vedtatt før Sortland får nytt kommunestyre i høst.

Hva har skjedd i løpet av de fire årene? Vi tar et tilbakeblikk.

Politikernes plan

Byplangruppa i Sortland kommune gikk tidlig bredt ut for å engasjere folk, lag og foreninger, næringsliv og politikere i arbeidet med planen. Det har vært folkemøter, byromseminar, næringslivsmøter, midtveishøring, landskapsarkitektstudenter har kommet med sine innspill, og det har vært skrevet side opp og side ned i lokalavisene.

Innspill og signaler ble tatt med i et planforslag som ble lagt i hendene til Sortlands politikere i februar 2014, da med ambisjoner om å kunne vedta planen før sommeren samme året.

Slik gikk det imidlertid ikke.

Det ble bråk da Høyre og Frp ved førstegangsbehandling i formannskapet 20. februar 2014 la frem et omfattende endringsforslag til byplanen, på over 50 punkter.

Blant disse var økte byggehøyder i sentrum, fjerning av foreslått vern på flere historiske bygninger i sentrum, samt åpning for boligbygging og næringsetablering i flere områder som i dag er tilrettelagt for landbruk, reindrift og fritidsområder.

Flere innsigelser

Da byplanen, nå med politikernes signatur, ble lagt ut til offentlig ettersyn våren 2014, benyttet både Fylkesmannen, fylkeskommunen og Sametinget sin innsigelsesmyndighet overfor kommunen - og stoppet byplanen.

Innsigelsesinstituttet skal sikre at nasjonale og regionale interesser ivaretas i den kommunale planleggingen, og er et verktøy som kan tas i bruk av myndigheter for å hindre at en kommunal plan blir vedtatt før en konflikt med spørsmål av nasjonal eller regional betydning er løst.

Innsigelsene gikk i stor grad på endringer i planen gjort etter politisk behandling, og gikk blant annet på at planen åpnet for boligbygging på dyrkbar jord, samt la til rette for store forretningsarealer utenfor sentrumskjernen, uten å belyse konsekvenser i en handelsanalyse.

Mens den politiske opposisjonen i Sortland, sammen med fylkeskommunen, mener de omfattende endringsforslagene fra posisjonen burde kommet tidligere i prosessen, og slik kunne unngått innsigelser og utsettelser, har Høyre og Frp svart at deres mulighet til å gjøre endringer først var da planen ble lagt fram til førstegangsbehandling i februarmøtet i 2014.

Posisjonen på sin side har uttalt at de mener fylkeskommunen har slått seg unødig vrang, og kritisert Ap for mangel på visjoner for Sortland – da de ikke hadde endringer å komme med til administrasjonen sitt planforslag.

Trekker innsigelser

Som følge av merknader og innsigelser har Sortland kommune valgt å gå tilbake på flere av punktene i byplanen. Blant annet er konfliktområdene Kringelen og Strand III tatt ut av planen, for å få den raskere vedtatt. Man har også gått tilbake på byggehøyde, fra sju etasjer i kvartalsstrukturen i sentrum, til fem.

I det reviderte planforslaget er det gjennomført en reindriftsfaglig konsekvensutrending, det er gjort en handelsanalyse som ser på behov for fremtidige forretningsarealer og det er sett på konsekvensene av å tillate ulike byggehøyder i sentrum.

Sametinget, Fylkesmannen og fylkeskommunen har hele veien vært i dialog med Sortland kommune, man har funnet løsninger på konfliktområdene, og de har i tur og orden trukket sine innsigelser.

Men det er gjort såpass omfattende endringer i byplanen etter at man har behandlet merknader og innsigelser ferdig, at den våren 2015 må legges ut til offentlig ettersyn på nytt.

Høringsfristen var 17. juni.

Det er også datoen Nordland fylkeskommune igjen setter ned foten. De leverer nok en innsigelse, og det på alle områder i byplanen som omfatter forretningsformål. Les mer i egen sak til i spalten til høyre.

Merknader og innsigelse på den reviderte byplanen skal nå behandles, før planen igjen kan legges frem for politikerne og sluttbehandles.

– Slik jeg leser innsigelsen så er det lagt en klar og sterk føring fra fylkeskommunen på at vi skal komme i mål i slutten av august, eller begynnelsen av september. Jeg forholder meg til dette, og jobber ut i fra at vi er kommet til enighet innen denne tid, sa ordfører Grete Ellingsen til VOL/SA da innsigelsen ble kjent i juni.