– Joda, jeg vet at Norwegian flyr direkte fra Oslo. Men så fikk jeg sånn lyst på ny sykkel, sier John Trygve Tollefsen, som nå sykler fra Trondheim til Andenes. Tollefsener blant annet en tidligere kjent ungdomspolitiker i AUF, og jobber nå for Arbeiderpartiet.

Da Andøyposten snakket med han tirsdag ettermiddag ventet han på hurtigbåten i Nesna.

– Jeg feiget ut av tunnelen over Sjonfjellet. Den skal være både dårlig opplyst og dårlig ventilert, sier John Trygve.

I 2007 ble han kjent for hele Norge gjennom programmet Bedre Puls på NRK. Da gikk han ned 16 kilo og kom i langt bedre form. Det ser ut til å ha holdt seg.

– Vel, jeg hvordan jeg burde ha trent foran denne turen. Jeg hadde en god plan, men så glapp det litt, blant annet på grunn av mye reising i jobben, sier han.

– Hva fikk deg til å sykle nordover?

– Vi har småsnakket om det lenge. Og så var det salg på sykler i vinter, og jeg så en sykkel jeg fikk veldig lyst på. Jeg hadde sykkel fra før, så for å forsvare kjøpet sa jeg at jeg trengte den for å sykle nordover fra Trondheim i sommer, sier han.

1. juni startet ferden nordover på sykkel etter en togtur fra hovedstaden.

– Ikke stol på Google

Han har allerede gjort seg noen nyttige erfaringer på vei nordover.

– For det første er ikke Norge flatt, selv ikke der man skulle tro det var helt flatt. For det andre kan man ikke stole på sykkelruteforslagene til Google, sier han.

John Trygve tok feil vei ved Leksvik i Trøndelag.

– Det som skulle være en trivelig vei langs sjøen var mer fjell enn veien over fjellet, sier han.

Han har syklet dagsetapper på mellom åtte og 12 mil, bortsatt de de seneste to dagene.

– Jeg kjente at jeg begynner å bli lemster, så jeg har roet ned et par dager, sier han.

Til Lofoten

– Det er lite trafikk langs veiene her i forhold til Oslo, og det er bedre folk langs veiene i nord. Bilene passerer med god avstand og jeg har ikke opplevd farlige forbikjøringer eller fløyting. Men det er ekkelt med noen litt lange tunneler, sier han.

Det løses med båt, og for å slippe Hamarøya går turen med ferge fra Bodø til Å i Lofoten.

– Jeg regner med å være hjemme 8. eller 9. juli. Jeg skal sykle innersiden av øya, så Rita på Alveland bør ha minst en kanelbolle klar. Og kanskje ei bunadsåpe til sykkeltightsen, sier han.