– Det er helt forferdelig å lese disse tallene. Noe må gjøres nå. For de elevene som kjenner på dette i dag hjelper det ikke med en plan med et tiårsperspektiv, sier Kine Norum, mor til en 2. klassing ved Strand skole, en av de fem vesterålsskolene skolene på listen.

– Nå er jeg heldig og har en datter som har det bra på skolen, men hun forteller om ting som skjer. Jeg får vondt av å tenke på de barna som opplever mobbing hver dag, sier Norum.

Tall fra seks år

Stavanger Aftenblad publiserte sist mandag en oversikt over de 250 skolene i Norge hvor det rapporteres om vedvarende høye mobbetall. Kartleggingen ble igangsatt av Utdanningsdirektoratet og har hentet inn tall fordelt over to treårsperioder. Første rundt var fra 2007 til 2009, andre periode fra 2010 til 2012. Tallene viser gjennomsnittlig andel elever som ble mobbet i perioden på skolens syvende eller tiende trinn.

De fleste skolene på listen har færre enn hundre elever, noe som gjør at enkelte elevers svar vil få større uttelling på statistikken enn elever på større skoler.

Hver femte elev

I tillegg til Strand skole står også Alsvåg barne- og ungdomsskole, Lødingen ungdomsskole, Melbu skole og Maurnes skole på listen. De to sortlandsskolene er listet med høyest andel mobbesaker blant disse, henholdsvis med 17.9 og 19.4 prosent.Det vil si at en av fem elever i snitt forteller at de blir mobbet på Maurnes skole.

– Det er alt for høye tall, sier Kristin Myrseth Krekling, rektor ved Maurnes skole.

Hun forteller at det har vært store endringer i miljøet på skolen siden innsamlingen av mobbetallene startet i 2007.

– I 08/09 toppet det seg her, det var et heftig år. Jeg vil ikke offentliggjøre akkurat hva som skjedde, men siden den gang har vi tatt tak og forholdene har gradvis bedret seg. Nå ligger vi innenfor det normale snittet, sier Myrseth Krekling og understreker at målet er å få mobbingen helt vekk fra skolehverdagen.

– Under snittet

Også rektor ved Strand skole, Per Aage Krekling, forteller om sterkt reduserte tall og sier at tallene i Stavanger Aftenblads sak ikke reflekterer hverdagen ved skolen.

– Tallene fra undersøkelsen er uakseptable. Siden den gang har vi hatt fokus på et godt lærings- og skolemiljø og tettere kontakt med foreldregruppen. Dette har gitt resultater. I dag har vi lavere mobbetall enn gjennomsnittet i kommunen, sier han.

– Men vi skal ikke lene oss tilbake og si at vi er fornøyd. Dette er et arbeid som strekker seg ut av november måned. Det er for barna vi er her, og de skal alle ha det bra på skolen, legger han til.

Tok tak

Ifølge Myrseth Krekling tok de på Maurnes skole grep ved å utarbeide en plan som definerer hva mobbing er og hvordan situasjonene skal håndteres. Et annet grep for å redusere mobbing har vært å fremheve positiv atferd.

– Vi jobber med det mellommenneskelige, gode relasjoner mellom elever, mellom lærer-elev er viktig å jobbe med. Men vi jobber aktivt mot mobbing og håper det vises i praksis, sier hun videre.

Kritisk til tall

Erik Strand, oppvekstsjef i Sortland kommune kaller tallene for dramatiske, men poengterer at lokale undersøkelser viser lavere tall.

– Jeg har bedt rektorene ved de aktuelle skolene for å få vite hva som har skjedd i den aktuelle perioden og hva som er gjort med problemet, sier Strand og understreker at mobbetallene til syvende og sist er hans ansvar.

– Virker genuint

Kommunene som står på verstinglisten har måttet rapportere til fylkesmennene rundt om i landet om strakstiltak mot mobbingen. I år skal fylkesmennene sjekke om tiltakene har ført til mindre mobbing.

Guri Adelsten Iversen, utdanningsdirektør ved fylkesmannen i Nordland, forteller at de nå er i kontakt med de aktuelle skolene i Vesterålen.

– Målet er at skolene skal jobbe med dette selv. Inntrykket vårt er at detter er noe rektorene genuint ønsker å gjøre noe med. Her er det ingen bagatellisering eller bortforklaringer, sier hun.

Mobbetallene

  • Oversikten viser skoler i Norge med vedvarende høye mobbetall.

  • Tallene er basert på elevundersøkelser om mobbing ved syvende og tiende trinn ved landets skoler.

  • Utdanningsdirektoratet definerer vedvarende høye mobbetall som 15 prosent og oppover for 7. klassinger, og ti prosent ved tiende trinn.

  • NTNU har fjernet feilkilder som tullesvar, tilfeldige utslag, skoler med færre enn ti svar og andre kilder til urimelige utslag eller identifisering. Det kan likevel være usikkerhet knytt til resultatet, da svar fra elever på mindre skoler kan gi store utslag.

  • Kilde: Utdanningsdirektoratet.