Han kan holde det gående timesvis i terrenget, og i saueletinga er han gull verdt når sauene skal hentes ned. Åseværing Martin Tetlie (13) har alledere utmerket seg i ski og langløp. Dersom gløden og motivasjonen fortsetter kan han nå langt.

Han har utmerket seg som en verdifull ressurs i saueletinga i mange år. I vinter har han også vunnet flere kretsrenn på ski, samt at han vant sin klasse på 4,2 kilometer i Hadsel maraton i vår.

Utholdenhet

Styrken og utholdenheten til Martin vises også godt på fotballbanen, der de fleste som går i duell med ham som midtstopper, må regne med å gå tapende ut.

– Det begynte med saueleting på Åse for mange år siden. Jeg oppdaget at det var artig å løpe i fjellet i timesvis, samtidig som det er god trening. Jeg løper gjerne opp de hardeste fjellsidene for å hente sauer, sier Martin.

Han liker også å spille fotball, men det er først og fremt fordi det er noe sosialt å gjøre sammen med kameratene sine. Hans langsiktige håp er å komme på skilandslaget, men i mellomtiden satser han på å gjøre det best mulig i sin klasse. Han planlegger å gå skigymnas på Meråker når han har fullført ungdomsskolen.

Imponert over talentet

Sauebonde Ulf-Jøran Fjellvang er blant de som har latt seg imponere av Martins talent.

– Han har vært med oss i mange år, og vi la merke til at han var ekstremt mye sterkere enn andre. Vi oppdaget tidlig at han var seig. Han meldte seg gjerne frivillig til å løpe oppover fjellsidene etter sauer. Vi sier gjerne for spøk at mens andre bruker hund for å hente ned sauene sine, så bruker vi han Martin. Derfor trenger vi ikke hund, sier Fjellvang.

Ivrig på Åknes

Ryktet om Martins glede i saueterrenget har spredd seg, og nå er han aktivt i gang hos Glenn Peter Knærdal og Eline Kristoffersen på Åknes.

De har 700 sauer på beite som skal hentes ned fra fjellet hvert år.

– Vi benytter oss av ham så lenge vi kan. Han er rask opp gjennom bakkene etter sauene. Det er ikke mange som hamler opp med ham. Vi sender han opp og bruker han gjerne som hund. Det er så kjekt å ha noen som kan gå opp å hente sauer. Martin spør om å få lov til hente dem, sier Knærdal.

– Ubeskrivelig følelse

Martin nikker bekreftende.

– Jo lenger, jo bedre. Jeg trives med å føle melkesyra i kroppen når jeg tar meg ut. Det er en ubeskrivelig følelse, sier han.

Nå er han klart til ny dyst etter skoletid tirsdag ettermiddag.

Knærdal mangler 23 voksne sau og 50 lam. Martin peker oppover fjellsida som han nesten ikke klarer å vente på å løpe opp.

– Jeg ser alt som god trening til målet mitt om å bli en god skiløper. I fjor møtte jeg eliteskiløpere under NM i Harstad. Det var en inspirerende opplevelse, sier Martin.

Han er alene om å satse på utholdenhetsidrett på Åse, men han treffer jevnaldrende med samme mål på kretssamlinger i Nordland krets, og det betyr en del.

Når han ikke er opptatt med saueleting tar han tre-fire timers treningsturer over Breitindskaret. i tillegg til mindre løpeturer i marka. Når skisesongen starter for fullt går han milevis på ski i Åsemarka. Han foretrekker også å sykle til fotballtrening i Risøyhamn for å få ekstra utholdenhetstrening.

Mange følger Martins videre karriere med interesse. Styrken, utholdenheten og talentet for å presse seg selv over lengre tid har ikke gått ubemerket hen. Han anses som et naturtalent for kondisjonsidrett som kan nå langt, dersom gløden og engasjementet fortsetter.