Leder Kenneth Pettersen og førstehjelpsinstruktørteamet hans i Norsk Folkehjelp, Andøy er i siget for tiden.

Underviste 800 timer

I fjor underviste de samtlige lærere, barnehageansatte, samt 7.- og 10.-klassinger nord- og sør Andøy i førstehjelp, om lag 400 i tallet.

– De har alle fått seks timers kurs i «Norsk grunnkurs førstehjelp», sier Pettersen.

Selv har han undervist 800 timer i fjor, og dersom han legger til de 500 timene Monica Baraa, Janne Pettersen og Rune Andre Steffensen har undervist i, så dreier det seg om 1300 timer med førstehjelp totalt.

– Vi gir hele kurset hvert tredje år, og så er det repetisjon på HLR (hjerte og lungeredning) hvert tredje år, sier Pettersen.

Les også: Blåbyhallen har hjertestarter, Sortlandshallen har ikke

Pågang

Folkehjelpa i Andøy merker også pågang fra offentlige og private i hele Lofoten og Vesterålen.

– Våre medlemmer med instruktørkurset er med på undervisningen. Hvert år har vi ei nasjonal samling med nye ting. Det er gjennom førstehjelpsrådet at kurset kjøres, og det er fagfordypning på alle nivå, sier Pettersen.

Les også: Utdanner redningsmannskap

Bosatte flyktninger

Tirsdag denne uken startet han førstehjelpskurs for 48 stykker på voksenopplæringa for bosatte flyktninger som går introduksjonsprogrammet.

Han hadde hjelp av Zahra Haideri som er den første bosatte flyktninger som har engasjert seg i Norsk Folkehjelp, Andøy.

– Vi kjører førstehjelpskurs, to kurs tirsdag og to onsdag. Vi lærer dem HLR (hjerte- og lungeredning), trafikksikkerhet, sikring av ulykkessted, dersom de kommer først, samt litt førstehjelp i det daglige, sier Pettersen.

Nasjonaliteter fra Burma, Afghanistan, Syria, Somalia og Eritrea deltok. Noen kan norsk ganske godt, og skjønner det som vi lærer bort. Ellers får de det videreformidlet fra andre. Det gikk veldig godt. Deltakerne var sugne på å lære, og så nytten i det.

Les også: En ekte Ja-mann

Førstehjepsraid

Denne uken var starten på en ny raid med førstehjelpskurs som kommer til å vare helt til juni.

– Dette er veldig viktig. Plutselig står man i ei ulykke, eller så er det noen som får et hjerteinfarkt. Det erfares at folk er mer opptatt av å stå i en bil å filme, enn å hjelpe. Det er viktig å få bevisstgjort hva førstehjelp er, påpeker han.

Noen tror at det er farlig å prøve seg, og er redd for å gjøre feil.

– Det er viktigere å gjøre noe, enn å være passiv, i tillegg får man veileding fra nødnummer 113. De kan veilede deg videre, inntil profesjonell hjelp kommer fram, sier Pettersen.

Denne uken fikk også Måsungen barnehage førstehjelpskurs.