Les også: Innsyn vil skade utredningen

KS-advokatene, Frode Lauareid og Cecilie Sæther har siden varslingen 8. april vært involvert i saken. De har intervjuet partene i saken og la mandag frem sin rapport for kommunestyret. Deler av rapporten er untatt offentlighet. Det er de delene av rapporten som omhandler personlige forhold.

Det som kom frem for offentligheten er at varslingen kom som en direkte konsekvens av at rådmann Rolf M. Lossius i en e-post skal ha uttrykt mistillit til de ansatte på teknisk avdeling i Sortland. Dette i tur skal ha ført til uholdbart arbeidspress over tid. I tillegg skal det ha værte flere episoder som har gjort at tillit og forholdet mellom rådmann og de ansatte har blitt uholdbart over tid.

Dagen varslingen kom hadde Lossius innkalt til møte med de ansatte og tillitsvalgte for å diskutere arbeidsmiljø, men varslingen kom denne i forkjøpet.

Varslingen hevdet rådmann Rolf M. Lossius trakasserte ansatte, men rapporten sier det ikke er tilfelle.

Varslingen

I selve varslingen kommer følgende frem:

- Fra å være en avdeling der faglighet og åpenhet var verdsatt, med et godt tillitsforhold både mellom ulike administrative nivå og mellom administrasjon og politisk nivå har situasjonen de siste årene endret seg drastisk, heter det i varslingen som ble sendt til ordfører, rådmann, og teknisk sjef 8. april i år.

Videre kommer det frem at det fra de ansatte på teknisk menes at det dårlige forholdet mellom de ansatte og de overordnede (teknisk sjef og rådmann) har ført til en lite forutsigbar hverdag og manglende tillit mellom ledelse og de ansatte.

- Tilsatte på tekniske tjenester har forståelse for at ledelsen i enkelte saker må gjøre krevende valg og ta upopulære beslutninger, men dette rettferdiggjør ikke den arbeidsdagen/arbeidssituasjonen mange opplever, heter det videre.

Videre hevdes det at hverdagen er preget av "frykt" for overordnet ledelse og at mye av arbeidstiden blir brukt til å oppmuntre medarbeidere til å fortsette å stå i jobben. Det kommer også frem at flere av de ansatte har signalisert at de ønsket å se seg om etter nye jobber grunnet situasjonen. Flere skal ha vært sykmeldt grunnet den "uholdbare situasjonen".

Mangel på tillit?

I varslingen kommer det også frem at en e-post fra rådmann Rolf M. Lossius var det som fikk mange til å reagere.

- Rådmannen har i en e-post uttrykt sterk mistillit til tekniske tjenester, heter det i varslingen. Denne mistilliten har Lossius i ettertid hevdet ikke var en mistillit til teknisk, men et uttrykk av misnøye med saksbehandling i enkelttilfeller.

I varslingen hevdes det likevel at de ansatte fikk nye retningslinjer for at rådmannen skulle få tid å kontrollere arbeidet som ble gjort.

- Teknisk tjeneste har fått 22 dagers skrivefrist før politisk behandling for at rådmann skal ha anledning til å gå gjennom sakene mer grundig. Denne doblingen av skrivefrist begrunnes hovedsakelig med tillitsbrudd, heter det.

Avslutningsvis konkluderes det med at varslingen gis grunnet den manglende tilliten, gjentatte varsler fra medarbeidere og medlemmer, bevitnede episoder av "svært uheldig karakter" og trakassering av enkeltansatte.

- Vi ønsker med dette brevet å varsle om kritikkverdige forhold, hovedsakelig på tekniske tjenester. Vi ønsker en ryddig prosess som kan bedre vår arbeidssituasjon og arbeidsdag, heter det.

Dommen

I rapporten kommer det frem at KS-advokatene ikke juridisk kan fastslå at det har vært overtramp. At det heller ikke vil være hensiktsmessig å stemple noen som "skyldig part".

- Vi mener det ikke er grunnlag for å konkludere med at enkeltansatte er trakassert, men slik det har utviklet seg er det et grunnlag for å konkludere med at arbeidsmiljøet er preget av gjensidig mistillit mellom de ansatte på den ene siden og rådmannen og kommunalsjef Merete Skille på den andre siden. Vi mener det er nødvendig å raskt sette igang tiltak for å bedre situasjonen.

Videre kommer det frem at kommunikasjonen til teknisk sjef, Merete Skille også har vært utfordrende.

- Mange opplever at kommunikasjonen med kommunalsjefen er særlig utfordrende. Vi ser ikke bort fra at situasjonen for enkelte vil bli avhjulpet når hun nå har sagt opp sin stilling. De grunnleggende utfordringer går imidlertid på manglende tillit og generell personaloppfølging og utfordringer med dette slik tekniske tjenester er organisert. Blant annet en mellomlederstilling som står mellom rådmann og de ansatte, og dialogen mellom rådmann, kommunalsjef, enhetsleder og de ansatte. Det må derfor uavhengig av at kommunalsjefen (Skille, journ.anm.) iverksettes tiltak, heter det i rapporten.

Kommunalsjef Merete Skille sa for et par uker siden opp som teknisk sjef. Hun er en av lederne som er nevnt i varslingssaken. Det er uvisst om denne saken er en direkte årsak til oppsigelsen. Til VOL sa hun 11. juni at årsaken var hun ønsket å komme nærmere familien. Hun flytter til Meløy kommune til en stilling i kommunen der.

Det har etter rapporten ble gjort kjent for partene, kommet flere innsigelser. Både fra de ansatte, Skille og Lossius.

De ansatte har uttalt at de ønsket å kunne få kommentere i større grad det Skille og Lossius sa i sine uttalelser og kommentarer til det de ansatte sa.

Lossius har etter det VOL forstår følt at rapporten i for stor grad tok hensyn til at det var en mistillit fra rådmannen mot de ansatte, noe han hevder ikke er tilfelle.

- Se fremover

Rapporten peker på at det vil være viktig å se fremover og iverksette tiltak for å bedre arbeidssituasjonen. Tiltakene som er foreslått er at Lossius først og fremst bør beklage seg ovenfor de ansatte på tekniske tjenester. Videre heter det:

  • Det bør innhentes ekstern bistand for å sikre bedre arbeidsmiljø og gennopprette tillit mellom ansatte og ledelse.

  • Rådmannen har uttrykt at han ønsker å ha med ansatte i formannskap når saker belyses. Dette anses av KS-advokatene som en god løsning.

  • At det innhentes juridisk bistand for et felles kurs der de ansatte på teknisk og ledelsen deltar. Dette skal koordineres av de tillitsvalgte.

  • At kommuneadvokaten benyttes konstruktivt i lignende saker i fremtiden.

  • Sortland kommune må sikre at ansatte ledere har den tilstrekkelige opplæring til å håndtere møtekultur, personalsaker med mer.

  • Det er viktig at de ansatte medvirker innefor de rammer som gjelder og som er fastsatt av arbeidsgiver. Det er og viktig at de ansatte evner å legge saken bak seg.

At en bør iverksette tiltak for å bedre arbeidsmiljøet og også innhente juridisk bistand for å kunne takle slike saker i fremtiden. Rapporten peker også på at det bør være ansatt en person som har dette som fagfelt i Sortland Kommune. Det bør også legges til rette for at kommuneadvokaten tas i bruk for å avklare spørsmål som juridisk er vanskelig å avklare. Her pekes det da på påstander om trakassering av enkeltansatte.

Behandles

Kommunestyret behandlet mandag varslingssaken og rapporten fra KS-advokatene. Rådmannen fratrådte møtet grunnet inhabilitet.

I kommunestyret sitt forslag til innstilling het det.

  • 1. Kommunestyret tar rapporten til orientering.

  • 2. Kommunestyret forutsetter at rådmannen iverksetter de tiltak som er nødvendig for å gjenopprette gjensidig tillit, ro og kommunikasjon mellom de ansatte på teknisk og den kommunale ledelse, jf. de føringer gitt om dette.

  • 3. Tiltakene skal skje i samråd med de tillitsvalgte og det skal rapporteres til politisk nivå om fremdrift.

I behandlingen av saken kom det frem et alternativt forslag fra Rødt. Styringsgruppen sitt forslag ble vedtatt mot to stemmer fra Rødt.

Dermed skal arbeidet med å komme videre fra denne saken settes igang.