Det var ikke lett å forstå seg på hva som faktisk ligger inne i neste års budsjett for Sortland, basert på det rådmannen presenterte torsdag. Det helhetlige budsjettforslaget blir ikke sendt ut før tidligst neste uke.

En av tingene som skapte forvirring, var en formulering om skolestrukturen i kommunen. Det skapte usikkerhet rundt om rådmannen gikk inn for nedlegging av ungdomstrinnet på Holmstad.

– Gjør dere det?

– I et vedtak gjort av kommunestyret i desember i fjor, ligger det en ordlyd med rom for tolkning. Det var snakk om både strukturtiltak og Holmstad skole spesifikt. Holmstad-vedtaket skulle effektueres i 2017, men så ble det bevilga 1,5 millioner og bestemt at skolen ikke skulle legges ned i 2017, sier økonomisjef Johnny Kvalo.

– Men dere går inn for det i budsjettet?

– Utsettelsen fra kommunestyret gjaldt kun 2017, dermed skulle nedleggelsen egentlig skje i 2018. Det går ikke vi inn for nå. Men noe må skje fra 2019.

– Så du sier altså at kommunestyret tidligere har vedtatt nedleggelse av ungdomstrinnet på Holmstad?

– Du må gå inn og se på vedtaket som ble gjort i desember i fjor. Det er ikke intuitivt hva som ble vedtatt.

Det er altså usikkerhet rundt framtida for ungdomstrinnet ved skolen. Men rådmannens oppfatning, er at kommunestyret har åpnet for nedlegging, og at noe må gjøres i løpet av de neste årene.

Nedlegging av ungdomstrinnet der betyr i praksis at elevene på Holmstad flyttes til Sortland skole.

Uenige om vedtak

Flere kommunestyrepolitikere er uenige med Kvalo i hva det vedtaket innebar.

«I kommunestyrets budsjettvedtak fra desember i fjor ble tiltaket om overføring av ungdomstrinnet (til en annen skole, journ. anm.) tatt ut - både for 2017 og resten av planperioden. Men det ligger inne besparelse gjennom strukturtiltak som ikke er spesifisert. Men det er ikke sagt at u-trinnet på Holmstad er et av tiltaka,» skriver SVs Oddmund Enoksen i en e-post.

«I økonomiplanperioden ble ungdomsskoletrinnet på Holmstad tatt ut. Altså finansiert. Høyre har gitt klar beskjed om at vi ikke legger ned skoler over budsjettforslag. Vi venter fortsatt på skolestruktursaken som skal legge grunnlaget for disse spørsmålene. Den var sist behandlet i juni i år, og siden har vi ikke hørt noe vedrørende den saken. Høyre gikk til valg på at vi skulle beholde dagens struktur i inneværende periode, og det valgløftet holder vi,» skriver Høyres gruppeleder i Sortland kommunestyre, Silvia Ovik Marhaug.

Også i samarbeidsavtalen mellom partiene som i dag har flertall i kommunestyret, Rødt, SV, Sp og Ap, står det at strukturen ikke skal endres denne perioden.

Perioden er ferdig i 2019.