Torsdag er næringsliv, politikere og kommuneansatte samlet på Sortland til årets utgave av Vesterålskonferansen. På programmet står en rekke lokale næringslivsaktører som Eva Kristoffersen i Egil Kristoffersen & Sønner, Trine Knudsen ved Myre fiskemottak og Emil Nilsen i Sveis & Maskinteknikk AS. Konferansen avsluttes av Ingebrigt Steen Jensen.

Tenk samarbeid

Tema for årets næringslivskonferanse er samarbeid. Nyansatt næringssjef i Sortland, Håvard Hamansen Wallstad, åpnet konferansen med å understreke viktigheten av å tenke samarbeid – og kom med en klar oppfordring til salen:

- Vi må gå sammen og skape flere type arenaer og møteplasser hvor vi kan lære av hverandre. Vi må skape en kultur hvor det blir mer vanlig å glede seg når naboen lykkes og har suksess, der vi heier på hverandre. Det er vi, når vi er sammen, at vi er Vesterålen, at vi er stor og sterk nok til å sette regionen på kartet. Sammen har vi enormt mye erfaring og kompetanse, sa næringssjefen.

Tilpasningsevne viktigst

Første foredragsholder ut var Roger Karlsen, kommersiell direktør i Macks Ølbryggeri, som nylig har investert i nytt anlegg i Nordkjosbotn. Han fortalte om grepene de har gjort i selskapet de siste årene, som ikke er småtteri.

- Alle bransjer opplever dramatiske bølger. Suksess avhenger hvor godt du er forberedt til å møte disse. Hos oss er tilpasningsevne svært viktig.

Karlsen fortalte at de har snudd om på hele selskapet – nye datasystem, ny fabrikk, ny struktur, nye ansatte med ny type kompetanse, nedskjæringer og et profesjonalisert styre – uten familiemedlemmer.

- Det har gjort at vi har hatt muligheten til å gå fra å være en regional til en nasjonal aktør. Vi har voldsomt mye større konkurransekraft enn vi hadde, og sterk redusert risiko.

De har redusert antall ansatte, og økt produksjonen, har etablert et nasjonalt salgsapparat og jobber hele tiden med å utvikle nye produkter. Grepene har gitt markedsresultater. Mack har blitt vekstvinner og i 2014 ble de kåret til Norges beste leverandør av NHO.