Foto: Silje Helene Nilsen

Hva slags utviklingstrekk vil prege fremtida i Vesterålen de neste 20 årene?

Det er spørsmålet som stilles når vesterålsungdommer, representanter fra næringsliv, utdanningsinstitusjoner og politikk er samlet til den aller første Framtidskonferansen i Kulturfabrikken på Sortland torsdag.

- Hvem skal skape fremtida?

Administrerende direktør i SE Gruppen, Oddbjørn Toften, åpnet konferansen.

– Som næringslivsleder er jeg opptatt av resultater, det er det som gjør at vi kommer oss fremover. Om 20 år opplever vi i Vesterålen befolkningsvekst, vi har fremgang, vi har håndverksjobber og folk med fagbrev, vi har høykompetansejobber, vi har arbeidsplasser innen petroleum, reiseliv, innen landbruk og fiskeri. Vi har et samarbeid og fellesskap, hvor Vesterålen er kjent for å spille hverandre gode. Men det store spørsmålet er - hvem er det som skal skape denne fremtida? innledet Toften.

Storkommune

Selv mener han en storkommune i Vesterålen kan være en løsning.

– Vi er mulighetenes region, om vi forener kreftene, sa Toften til forsamlingen i Kulturfabrikken.

– Vesterålen kommune betyr ikke slutten på den lokale fotballklubben på Myre eller Melbu. Det er ikke kommunen som står for dette, men det lokale engasjementet. Det blir ikke slutt på frivillig arbeid og lokalt engasjement om vi blir én kommune. Jeg tror engasjementet kan bli enda større lokalt, når vi ikke bruker krefter på å snakke hverandre ned fordi vi kommer fra ulike kommuner, sa Toften.

– Bort med fiendebilder

– Vi må slutte å lage fiendebilder, men heller klappe for det som skjer, de som lykkes. La oss utvikle oss sammen, forene kreftene. Da vinner vi slagene, avsluttet Toften.

Fremtidskonferansen arrangeres av Vesterålsløftet – nettverk for utdanning, utvikling og arbeidsliv i regionen.

I løpet av dagen skal både rektorene ved Universitetet i Tromsø og Universitet i Nordland på scenen for å snakke. Det skal også lokale fjes som Ivar Tjønsø i Fabrikken Næringshage og Caroline Meier i produksjonsselskapet Deadline Media.