Vesterålingen avla en uforbeholden tilståelse da Midtre Hålogaland behandlet saken. Han forklarte at fartsovertredelsene i stor grad har skjedd i forbindelse med kjøring til og fra jobb. Dette skjedde i perioden februar til og med desember i 2021.

Ingen av fartsovertredelsene var av det svært alvorlige slaget, men lå i området sju til 18 kilometer over fartsgrensen på stedet der kontrollen fant sted.

Med unntak av en overtredelse, har overtredelsene skjedd på strekninger med skiltet hastighet på 50 (to), 60 (tre) eller 70 (13) kilometer i timen. Den ene gangen vesterålingen kjørte for fort i 80-sonen, var hastigheten 94 kilometer i timen.

– Datoene og klokkeslettene for hver enkelt måling, underbygger også forklaringen til siktede om at fartsovertredelsene i all hovedsak har skjedd i tilknytning til arbeid, heter det i dommen.

Rabatt

Midtre Hålogaland tingrett regnet ut av fartsovertredelsene til sammen skulle gitt en fellesbot på 39.650 kroner.

Da har man tatt med den største enkeltboten (5.850) og gitt 50 prosent rabatt på de 18 andre bøtene. Uten rabatt ville vesterålingen ha måttet betalt 73.450 kroner.

Siden vesterålingen tilstod saken i retten, får han 10 prosent rabatt på boten. Langt større utslag for det at saken har hatt en liggetid på 16 måneder hos politi og påtalemyndighet. Det gir en langt større rabatt i straffen.

Påtalemyndigheten la ned påstand om bot på 19.700 kroner, samt tap av førerretten i Norge i seks måneder.

Retten landet på at boten settes til 20.000 kroner med bakgrunn i tilståelse og lang liggetid.

Prikker

Retten viser til at vesterålingen totalt skulle fått 13 prikker i førerkortet som følge av fartsovertredelsene, og skal i utgangspunktet miste førerkortet i seks måneder.

Forsvarer mente at tap av førerkortet ville være en uforholdsmessig streng straff for vesterålingen, særlig med tanke på arbeidsforhold.

Retten mener at arbeidsforhold ikke er grunn nok til at vesterålingen skal få beholde førerkortet, men legger vekt på sakens lange liggetid.

– Selv om liggetiden allerede har ført til en redusert bot, vil det etter rettens vurdering ikke være tilstrekkelig kompensasjon for bruddet på retten til å få sin sak avgjort innen rimelig tid. På bakgrunn av dette, har retten konkludert med at botens størrelse må settes ned til 20.000 kroner, og at tapstiden bortfaller i sin helhet, heter det i dommen.