Torsdager øves det i den gamle kinoen på Sortland. De er i god rute, og i januar kaster de manus. Foto: Silje Helene Nilsen

De siste årene har de spilt for utsolgte hus og hatt stor suksess med sine oppsetninger. Forventningene er derfor store når Vesterålen teater har meddelt at de er i full gang med neste stykke. 16. mars har de premiere på Clandestino, skrevet av svenske Mia Törnqvist.

Fortsetter i Franks ånd

Torsdag kveld var de samlet til øving i gamle Sortland kino. Teateret er sterkt preget av bortgangen til Søren Frank, sceneinstruktøren og en av initiativtakerne til å få stablet et teater på beina i Sortland. I høst har de mistet sin mentor, sin faste regissør og en viktig del av gjengen.

– Det kom som et sjokk å høre at han var borte. Han har betydd mye for oss, både som menneske og som teaterinstruktør i Vesterålen. Vi bestemte oss tidlig for at vi skulle gjennomføre selv om han var borte, men vi skjønte også raskt at det blir noe annet enn det Søren ville lagd. Men det skal bli bra teater, sier Hjertrud Johnsen.

– Skal levere

Johnsen har bidratt som hjelpeinstruktør på teaterets siste stykker og har også regierfaring fra revymiljøet i Alsvåg. Hun tar over regijobben etter Frank.

– Det er en klisjé, men det er veldig store sko å fylle, sier hun ydmykt.

– Jeg tror det skal gå veldig bra. Vi skal levere. Det lover vi, legger Liv-Harriet Kolve til.

Alvor og humor

Og stykket – Clandestino – har du kanskje ikke hørt om?

– På en måte er det krim, men det tar også opp de store spørsmålene, med innslag av kjærlighet, vold, miljøkriminalitet, storpolitikk og terror. Det er et annerledes og spennende stykke som spenner vidt, sier Johnsen.

– Også er det veldig aktuelt, sier Kolve.

– Vi kjører samme stil som vi har gjort ført, med alvorlige tema ispedd mye humor, sier de.

Fire forestillinger

De siste forestillingene har de spilt i Sortlands storstue, Kulturfabrikken. Nå er de imidlertid tilbake i den gamle kinoen i rådhuset.

– Da vi tok fatt på dette stykket fikk vi klare ideer til hvordan vi skulle gjøre scenografien, og den passet veldig godt inn her. Her er det mer intimt og vi føler oss hjemme, siden det også er her vi øver inn alt, sier Johnsen.

Scenetekniker ved kulturhuset i Lofoten, Lucian Golaz, skal stå for scenografien, og de lover at det blir noe ekstraordinært.

I januar kaster de manus, og i mars skal de være klare med fire forestillinger i gammelkinoen.

– Vi åpner billettsalget nå, så om folk kjøper billetter i julegaver kan det jo faktisk hende at vi må sette opp ekstraforestillinger allerede, sier Kolve med et glimt i øyet.