I en høringsuttalelse i forbindelse med Arealplanen for Sortland kommune har AMK Eiendom pekt på det de mener er flere saksbehandlingsfeil rundt planen for Kringelneset. AMK Eiendom ønsker å etablere et boligområde der og mener at området ikke har blitt utredet på riktig måte i forhold til dette.

I uttalelsen kommer en rekke punkter frem som kritiserer kommunens behandling. Rune Kvannli har jobbet tett med Arealplanen og tilbakeviser kritikken kategorisk.

AMK Eiendom hevder blant annet at de ikke ser at deres innspill til etterbruk har blitt godt nok diskutert og at det å gjøre om boligformå ikke har blitt belyst nok.

- Vi vil vurdere grundig om det er begått saksbehandlingsfeil når vi behandler saken videre. Vi kan ikke se at det er tilfelle på dette tidspunktet, sier Rune Kvannli. Han er saksbehandler i kommunen og har jobbet tett med Arealplanen.

- Arealet er konsekvensutredet. Det har videre et krav om regulering. Etterbruk må avklares i en reguleringsprosess, men lite tyder på at innsigelse til forslaget om boligformål vil bli trukket tilbake, sier Kvannli.

- AMK Eiendom med høringsuttalelse til Arealplanen i Sortland: - Sortland kommune har begått feil under saksbehandlingen AMK Eiendom ønsker å gjøre om masseuttaket på Kringelneset til et boligområde. Kommunen ønsker i Arealplanen ike å gjøre dette. Førstnevnte peker nå på flere feil i saksbehadlingen til kommunen. - Naturmangfoldet en av flere grunner

I høringsuttalelsen fra AMK Eiendom hevdes det at en av grunnene til at området i arealplanen ikke er knyttet opp mot boligformål er naturmangfoldet. AMK Eiendom mener at dette mangfoldet ikke vil berøres av en overdragelse til dem. Kvannli på sin side mener deres vurdering er grunngitt faglig.

- Konsekvensutredningen vurderer mange ulike tema. Naturmangfold er et av disse temaene. I naturbasen er området registrert som hekkeområde for teist. Hvorvidt arten teist blir påvirket av boligutvikling i sitt nærmiljø må ansvarlig fagmiljø redegjøre for. I dette tilfellet er dette fylkesmannens miljøvernavdeling som bistår kommunen i disse spørsmålene, sier han.

- Bruker oppdaterte rein-kart

Et annet sentralt spørsmål er rein. Kommunen sier i Arealplanen at området ikke kan bygges ut da det er et beiteområde for rein. AMK Eiendom hevder at dette ikke er tilfelle og påstår at kommunen bruker kart med feil på. Dette tilbakeviser også Kvannli på det sterkeste.

- Kommunen har benyttet seg av oppdaterte kart som viser reinens trekkveier, kalvings- og beiteområder. Dersom kommunen velger å ikke forholde seg til disse datagrunnlagene vil et planforslag bli møtt med innsigelse av rette sektormyndighet.

I høringsuttalelsen fra AMK Eiendom har man spurt fire naboer til masseuttaket om de har sett rein i området. Fire av de fire spurte sier de ikke har sett rein i området så lenge de har bodd der. Den som har bodd der lengst har bodd der i 60 år.

- Kommunen forholder seg til oppdaterte offentlig kartgrunnlag som viser reinens beite- og kalvingsområder samt trekkveier. Man kan stille spørsmål ved de fire som et representativt utvalg i en spørreundersøkelse siden en av de spurte er tiltakshaver selv. Ut over dette har ikke kommunen noen kommentar, sier Kvannli.

I høringsuttalelsen stiller AMK Eiendom seg undrende til at det eventuelt i fremtiden skal legges et reindriftsområde til hvor det på sikt skal utvides en vei som allerede i dag er sterkt trafikkert.

- Kommunen kan ikke gjennom sin planlegging bestemme hvor reinen skal beite. Dette bestemmer reinen stort sett selv. Kommunen forholder seg til kart over registrerte beiteområder, sier Kvannli til dette.

Forklarer seg om endringer i byplanen Hvorfor ønsket Høyre og Frp å gjøre 50 endringer i byplanen til Sortland? Spørsmålet tok tid å få svar på. Nå er begrunnelsene klare. - Godt nok saksbehandlet

I høringsuttalelsen kommer AMK Eiendom med kritikk på saksbehandlingen og mener saken ikke er bredt nok behandlet og inneholder direkte feil. Dette får Kvannli til å reagere.

- Jektbogen/Verholmen ble sammen med blant annet Kringelneset vurdert til industriformål i en mulighetsstudie. Formannskapet vedtok at disse skulle utredes grundigere for så å vurderes tatt inn i arealplanen. Formannskap vedtok i sin behandling for offentlig ettersyn å ikke ta inn disse arealene til industriformål da de negative konsekvensen ved å tillate industriutvikling samlet sett ville bli uforholdsmessig store, sier han og fortsetter.

- En reguleringsprosess vil gi svar på hvilken etterbruk berørte sektormyndigheter kan akseptere. Boligformål er et formål som her ikke aksepteres grunnet negative konsekvenser for blant annet friluftsliv, naturmangfold og reindrift.