Norge har ingått frihandelsavtaler med Columbia, Panama og Costa Rica, som ble underskrevet fredag.

- Disse nye frihandelsavtalene vil forsterke den globale markedsadgangen til fiskeindustrien i Norge, forteller Egil Sundheim i Sjømatrådet.

Laks som luksus

Han påpeker at disse markedene står for en svært beskjeden del av det norske markedet. Likevel har vi sett en dobling av eksporten til Columbia fra året før, så det er snakk om potensielle vekstmarkeder.

I det søramerikanske området er det i første rekke fiskeproduksjonen i Chile som er vår største konkurrent. Det vil på mange måter være vanskelig å konkurrere mot det lokale markedet dette representerer, Men norsk laks har likevel status som en luksusvare i området. Sundheim mener derfor at utviklingen kan bli interessant.

Stor eksport

Næringsminister Monica Mæland (H) mener ifølge Dagens Næringsliv at det er stort potensial for norsk eksport, blant annet for fisk.

– Nå får norske bedrifter like gode vilkår som viktige internasjonale konkurrenter, blant annet i EU. Det er bra for norsk konkurransekraft, sier hun til avisen.

Eksporten av norsk fisk er svært høy, vi eksporterer i dag nittifem prosent av fisken vi produserer. Sjømatrådet mener det er veldig positivt at vi får opp handelsavtaler med svært gode rammevilkår slik som disse.

De siste årene har vi sett stor vekst i markedene i Mexico og Karibien, spesielt eksport av klippfisk har økt betraktelig. Ved økt markedsbearbeidelse ser Sjømatrådet for seg utvikling i markedene, selv om hovedtyngden av eksporten fortsatt vil være i det tradisjonelle europeiske markedet.