- I forbindelse med fremleggelsen av det fagmilitært rådet (FMR) 1. oktober, kommer forsvarssjefen, admiral Haakon Bruun-Hansen, til Sortland og Andøy mandag 5. oktober for å informere de ansatte om forslaget, heter det i ei pressemelding fra Kystvakta.

Forslaget fra Fagmilitært råd har vært offer for mange lekkasjer de siste månedene. Sist i forrige uke da det kom frem at Orion-basen i Andøy og Kystvakta på Sortland foreslås å legges ned uansett hvilken av to fremlagte forslag for forsvarets fremtid blir valgt.

Les også: Foreslår å legge ned Kystvakta og Orion-basen

Leveres offisielt torsdag

Det har vært mange lekkasjer fra Fagmilitært råd de siste månedene. Torsdag er imidlertid tida for den offisielle overrekkelsen av dokumentet.

VOL skrev i forrige uke at forsvarssjefen har levert et dokument med to forslag til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. I begge forslagene foreslås det å legge ned Kystvakta på Sortland samt Orian-basen ved Andøya Flystasjon.

Det kommer frem av lekkede dokumenter fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sitt fagmilitære råd. Ifølge NRK skal dette dokumentet skal være med å stake ut forsvaret i Norge sin vei videre de neste tyve årene.

Forsvarssjef Bruun-Hansen skriver i dokumentet at Norge må bruke 180 milliarder mer på Forsvaret de neste 20 årene enn det vi ligger an til å bruke med dagens nivå på forsvarsbudsjettet – hvis vi skal kunne opprettholde og modernisere Forsvaret omtrent som det er i dag.

Les også: Vil ofre kystvakta for maritimt senter i Bergen

Rammer Vesterålen

Det blir i snitt ca. 9 milliarder ekstra hvert år, men dette vil måtte øke gradvis. Forsvarsbudsjettet er i dag på ca. 43 milliarder kroner.

Hvis ikke dette skjer ligger det an til dype kutt – og et forsvar som vil mangle helt sentralt utstyr i en moderne krig.

Til syvende og sist skisseres det også at en må legge ned flere avdelinger i forsvaret og effektivisere driften. Deriblant vil Kystvaktbasen på Sortland samt Orionbasen på Andøy bli rammet, ifølge dokumentene.

Økning redder ikke Sortland og Andøy

Forslaget med kutt er kun ett av to forslag. I det andre forslaget foreslås det en økning med ei tisdramme på tjue år som igjen fører til en styrking i nordområdene og Kystvaktbasen på Sortland.

I det alternative forslaget foreslås det at kystvakta drives videre med 13 skip, men selv med en økning foreslås Kystvakta på Sortland lagt ned. Ifølge NRK heter det i dokumentet:

  • Kystjegerkommandoen blir nedlagt, sammen med basen ved Trondenes og Harstad syd i Harstad.

  • Kystvaktbasen på Sortland legges også ned, og Kystvakten skal operere fra basen i Ramsund, som videreføres.

Også Orion-basen ved Andøya Flystasjon legges ned ifølge forslaget:

  • Overvåkingsflyene P-3 Orion blir tatt ut av tjeneste. De erstattes med 12 ubemannede overvåkningsdroner. I forbindelse med dette blir Orion-flyenes base, Andøya flystasjon, nedlagt. Dronene skal plasseres på Evenes.