Halvparten av skattekontorene i Nord-Norge kan bli nedlagt. Det kommer fram i et brev fra regiontillitsvalgt og leder for fagforeninga NTL Skatt, Silje-Charina Skog, til alle kommunene med skattekontor. Det er i dag 23 skattekontor i Nord-Norge.

I Vesterålen er det i dag to skattekontor, i Sortland og Andøy.

Ønsker debatt, ikke stillhet

I brevet oppfordrer Skog ordførerne til å engasjere seg, og jobbe politisk mot at dette skjer.

- Vi har fått høre at ingen skal miste jobben, samtidig har de muntlig sagt at halvparten av kontorene skal bort. Vi frykter at det vil forsvinne offentlige arbeidsplasser i en slik prosess, sier Skog til Vol.

Hun engasjerer seg i saken fordi hun ønsker at det i det minste skal være en debatt i forbindelse med en slik omorganiserings- og nedleggingsprosess. I 2010, som var sist noe liknende skjedde, opplevde hun at alt foregikk i stillhet. Det er viktig med diskusjon, mener Skog.

- Vi i NTL Skatt gjerne være sparringspartner. Vi ønsker derfor å utfordre på politisk nivå, og spør ordførerne "hvordan vil dere ha det i kommunene"?

Engasjerte politikere

I brevet til ordførerne skriver Skog "Nedleggelse av skattekontor vil bety tap av statlige arbeidsplasser, og det vil også bety at brukere som er avhengige av å møte opp på et skattekontor for å få hjelp, vil miste dette tilbudet".

Skog har allerede fått mange svar på brevet, både fra ordførere, rådmenn og andre. I flere kommuner er det utarbeidet innstillinger som skal tas opp i kommunestyret, og i Lødingen har blant annet utviklingssjefen engasjert seg i saken.

- Mer effektivt

Skatt Nord ønsker ikke å kommentere saken eller brevet spesifikt.

- Vi er veldig tidlig i en utredningsfase, og har ikke konkretisert noe ennå, sier Siv Simonsen Kibsgaard i Skatt Nord.

Videre ønsker Skatt Nord resten av spørsmålene på e-post, og svarer kun på et generelt grunnlag. I e-posten fra Skatt Nord står det at "tiltaket inngår som en del av regjeringens arbeid for en bedre og mer effektiv skatte- og avgiftsforvaltning".

Silje-Charina Skog syns ikke bare administrative hensyn skal ligge til grunn for hva som er den beste løsninga.

-Jeg er bekymret for at Skatteetatens ledelse ikke nødvendigvis tar hensyn til hva som er den beste løsninga, men ensidig vil vektlegge etatens egne behov, sier hun til Vol.

Håper på politisk press

Skog er sikker på at politikerne og kommunene vil kunne legge press på Skatteetaten i en slik avgjørelse.

- Jeg håper også at lokalpolitikerne vil kunne legge press lenger opp i det politiske systemet. Dette er en kjempeviktig sak, særlig med tanke på sentraliseringsprinsippet, sier hun.

Skatt Nord skriver i e-posten at det er for tidlig å si noe om løsninger og dermed også om spesifikke kontorer.

"Etter at vi har levert vår utredning til Finansdepartementet skal utredningen på høring, og jeg regner med at partene får anledning til å uttale seg i høringsrunden" skriver skattedirektoratets regiondirektør Øyvind Strømme.