Samtidig som VOLs reporter for første gang skimtet Soria Moria fra en nærliggende topp, fant søstrene Andrea (12) og Lisa (8) Løkke ut at de ville ut og ake mens det var sol. Sammen med mor, Kristin, gav de seg i vei opp en fjellside med romslige pulkbrett.

Så kom væromslaget. Og mens VOLs reporter gikk i ring i heiene og lurte på om hyttesynet var et optisk bedrag, akte jentene ned og tilbake til Snytindhytta. Men de gikk på ingen måte inn i hytta for å søke ly for uværet. Jentene satte instinktivt i gang med grave snøhule.

Dermed, når reporteren endelig kommer fram til hytta og har tatt hilserunden, bærer det rettopp til huleutgravingsområdet for å treffe jentene, lære litt om snøhuler, og kanskje også grave litt.

Uværshule

- Jeg holder på å bygge snøhule, sier Lisa.

- Da må man ikke grave for langt opp, for da går alt ned. Så må man passe på at den blir veldig  stabil så den ikke raser ned med en gang.

Lisa har tatt meg meg inn i den halvveis utgravde snøhula der intervjuet foregår. Lisa forteller at neste punkt på lista er å grave ut flere sitteplasser.

Store søster Andrea (12) graver hule ved siden av Lisa. For å få bedre plass bestemmer de seg for å grave mot hverandre.

Jentene skal ikke bo i denne hula. Det er en dagshule. En uværshule. Et sted de kan drikke kakao i ly for snøen.

- Forrige uke bygde noen hyttegjester en stor hule litt lenger nede forteller mor til Andrea og Lisa, Kristin Dahlmo Løkke.

Ikke noe liv uten turliv

Lisa og Andrea er født inn i en ekte turfamilie og er flasket opp på vinterturer, blant annet til Snytindhytta.

- Det er veldig fint her oppe og vi har vært her ganske, ganske mange ganger. Minst tre ganger i året, sier Lisa.

Kristin forteller at friluftslivet alltid har stått sentralt i familien. Et liv uten turer er helt utenkelig for familien Løkke. Familien bodde først i Longyearbyen der Trond jobbet på en satelittstasjon.

- Det var pulk fra jentene var veldig små, og bæremeis, forklarer Kristin.

Frihet til å oppleve i Vesterålen

Men de ekstreme forholdene på Svalbard gjorde turlivet mindre fritt for ungene. Friheten fant de tilbake i Tronds hjemtrakter, Vesterålen og Sortland. Der fant også Kristin seg jobb som fysioterapeut.

- Hvilke turer syns dere er morsomt å være med på?

- Opp hit, og på hytta og på fjellturer, så kan man renne ned, svarer Andrea.

- Det hørtes veldig moro ut. Men jeg er skikkelig dårlig på ski og er litt redd når det går fort nedover, må jeg erkjenne.

- Det gjør ingenting, svarer Andrea. - Alle har noe de er gode til, og noe de ikke er så gode til.

Kloke ord fra en syvendeklassing.

- Vi kan godt ake litt, foreslår Lisa, eller gå en runde på ski og så ser vi hvem som kommer nærmest den tida vi har bestemt.

Fortsettelse følger. Da kan får du blant annet møte Trond Løkke som forteller historien om Snytindhytta. Du får møte Inge Liland og Kristine Pedersen og bli med på heftig snøbading.