Formannskapet i Sortland var torsdag samlet til førstegangsbehandling av administrasjonens forslag til byplan. Mens opposisjonen med Ap og Senterpartiet i stor grad sluttet seg til administrasjonens planforslag, la Høyre og Frp i møtet fram et omfattende og detaljert endringsforslag, til store protester fra opposisjonen.

- Vil legge til rette for vekst

I tillegg til varslede endringer om økning av tillatt byggehøyde i sentrum, foreslo Høyre og Frp blant annet å omgjøre omdiskuterte områder som Strand III, Kringelen og grøntarealene nedenfor Røde Kors-bygget om til boligformål. Dette i strid med strategien til administrasjonens byplanforslag som legger opp til fortetting i allerede eksisterende boligområder.

Opposisjonen med Ap og Sp reagerte kraftig på at endringsforslaget som posisjonen torsdag la på bordet, ikke innholdt en eneste begrunnelse. De mente også forslaget var alt for omfattende til å kunne sette seg inn i under møtet.

- Endringsforslagene etterlater alt for mange ubesvarte spørsmål. Først og fremst på dette som går på boligbygging, hvor det ikke er definert hvor mange boliger forslaget til posisjonen legger opp til. Behovet for boliger er av administrasjonen satt til rundt 900 enheter. Det er urealistisk å tro at det bli behov for så veldig mye mer. Jeg opplever forslagene fra posisjonen som lite gjennomtenkte, og vi får mer av samme medisin vi har fått mens dere har hatt makten, at det meste er lov, sa Aps Sigurd Jacobsen.

- Vi har ikke gått inn og analysert hvor mange boliger vårt forslag legger opp til, men vi sier at vi vil legge til rette for større vekst enn det planen nå legger opp til. Vi vil også gi folk større muligheter til å velge hvor de skal bo, svarte John Hempel da opposisjonen stilte spørsmål ved å åpne for flere nye boligområder.

- Konsekvensene av det vi foreslår slik vi ser det er at vi legger til rette for større vekst, sa Høyres Silvia Ovik.

- Alternativ saksbehandling

At endringsforslaget var såpass detaljert og omfattende, begrunnet posisjonen med at planen i seg selv er svært detaljert. De mener byplanen ikke bør legge føringer på et såpass detaljert nivå som den nå gjør.

- Det er en grundig og god plan fra administrasjonens side, men vi ser at den innholder en del detaljer som vi mener ikke bør være i en overordnet plan, sa Ovik. Posisjonen mener bestemmelsene i byplanen ikke skal være strengere enn det som følger av Plan- og bygningsloven.

- Sett fra vår side ser det ut som om dere har drevet alternativ saksbehandling. Dette er et forslag som er vanskelig å gå løs på slik dere har lagt det fram med så mange punkter. Det hadde vært greit å vite hvorfor dere foreslår det dere gjøre, sa Aps Svein Roar Jacobsen.

- Syter

- Jeg oppfatter at opposisjonen syter litt fordi man ikke har gjort en slik jobb selv. Vi har kommet med mange innspill, de er tenkt over og de står vi for, sa Frps Einar Karlsen.

- Det er ikke om å gjøre å ha flest endringsforslag, men å ha en mest mulig gjennomarbeidet plan. Når det er gjort en så god jobb som det er fra administrasjonens side, har vi ikke behov for de store endringsforslagene. Vi har dessuten vært med i prosessen fra starten av, og kommet med innspill underveis, sa Sps Inger Grethe Hansen.

Fikk ikke utsatt vedtak

På grunn av det omfattende endringsforslaget, la Ap og Sp fram forslag om å utsette et vedtak. Dette ble nedstemt av posisjonen.

- Dette er en førstegangsbehandling, og understreker at planen ikke er statisk. Det vil være ting vi kanskje må gå tilbake på, og det kan komme nye elementer vi må ta inn. Vi er åpen for innspill fra lle når vi skal behandle planen videre, sa Frps John Hempel.