- Jeg har fått med meg protestene og registrerer at beboernei området rundt Brattåsen er veldig tydelige på hva de mener om fortsatt driftav masseuttaket. Jeg kan love at deres meninger og innspill vil bli vurdertseriøst og grundig i det videre planarbeidet med den nye arealplanen, så må dettil slutt bli opp til kommunestyret å avgjøre hvilken skjebne saken får, sierHadsel-ordfører, Kjell-Børge Freiberg til VA.

- Utfordrende sak

Vesteraalens Avis har  i flere artikler i januarbeskrevet konflikter og protester rundt Hadseløyas eneste masseuttak. Ordførerengir tydelig inntrykk av at spørsmålet om videre drift av pukkverket ikke er enenkel sak for kommunen.

- Dette er en svært utfordrende sak. Det viser debatten somgår nå. På den ene siden er vi helt avhengig av masser til videre utvikling avblant annet næringslivet i kommunen. På den andre siden har vi ansvar forbomiljøet til kommunens innbyggere. Uansett hvor vi legger en slik virksomhetvil det i mer eller mindre grad føre til konflikter, sier Freiberg.

Ingen alternativ

Han mener målet må være å finne en vei ut av problemet somer akseptabel for alle parter - uten at man ender opp i en rettssal, menkonstaterer at det i dag ikke finnes noe alternativ til masseuttaket iBrattåsen.

- For å kunne se for oss et alternativ til Brattåsen, er vihelt avhengig av innspill fra de som eventuelt eier grunn og er interessert islik virksomhet på sin eiendom. I tillegg må det finnes noen som er interesserti å drive på en potensiell ny lokalitet, sier Freiberg

- Tajorda som ligger i Nærheten av Brattåsen, men harlangt større avstand til naboer, har vært nevnt som en mulig lokalitet?

- Jeg kjenner ikke til området på Tajorda, men vi eravhengig av innspill fra grunneieren som må si om dette er en aktivitet som ønskesfør vi kan anse det som et reelt alternativ til Brattåsen, sier Freiberg.

Driver lovlig

Når det gjelder påstandene om uregelmessigheter i forholdtil dagens drift, nøyer Freiberg seg med å si følgende:

- Vi anser det som at driften er lovlig ut fra gjeldendereguleringsplan. Jeg registrerer at driftsoperatøren nå har iverksatt depålagte støv- og støyundersøkelsene. Så får vi vente og se hva resultatet avdisse undersøkelsene blir, og deretter legge dette til grunn for den videreplanbehandlingen, sier Freiberg.

Stoppordre

Ordføreren kan ikke svare på hvordan det henger sammen atteknisk etat i fjor annonserte stoppordre for masseuttaket - uten at dette harblitt effektuert.

- Jeg kjenner ikke godt nok til dette, men vet at detforegår en diskusjon om hvorfor brevet ble sendt og jeg avventer en avklaringpå dette, sier Freiberg.

Han presiserer at det nå foregår en lovbestemtplanprosess frem mot den endelige behandlingen av den nye arealplanen, der alleinnspill blir tatt med det største alvor og behandlet på en seriøs måte, og atdet selvfølgelig også gjelder andre områder som blir berørt av den nyekommuneplanen.