SE Gruppen som er morselskap for blant annet en rekke XL-bygg-butikker og Sortland Entreprenør AS, gikk likevel med et resultat på 2,2 millioner kroner i pluss for 2014.

– Ettersom selve drifta i morselskapet er beskjeden, var blant annet feiringa av vårt eget jubileum med på å gi oss en minus i drifta, sier daglig leder Oddbjørn Toften.

SE Gruppen slo i fjor på stortromma i feiringen. Flere konserter ble holdt rundt om i hele Vesterålen og idrettslag ble den økonomiske vinneren fra disse arrangementene.

– Jeg angrer ikke på at vi feiret på en slik måte. Den totale kostnaden for arrangementene var rundt 3 millioner kroner, sier Toften.

Verdifulle aksjer

Morselskapet SE Gruppen er avhengig av konsernbidrag fra butikkene og den andre virksomheten for å gå i pluss. De sviktet heller ikke i fjor. Utbytte og konsernbidrag førte til at konsernet gikk med 2,2 millioner i pluss.

SE Gruppen har verdifulle eierposter i Nordek AS. . Selskapet eier XL-BYGG og Blink Hus konseptet i Norge samt XL-BYGG Gunnar T. Strøm i Trondheim. Sammen med Ditas i Danmark og Byggtrygg AB i Sverige eier de Scandek IS. Eierpostene genererte til sammen 2,3 millioner kroner i utbytte.

Snudd til pluss

Datterselskapet Sortland Entreprenør AS var involvert i to store utbyggingsprosjekter i 2013 og 2014 – sykehuset på Stokmarknes og Kulturfabrikken.

– Vi tapte penger på begge prosjektene. Heldigvis klarte vi å snu en minus til et pluss, sier Toften, som viser til at driftsresultatet på -1,5 millioner kroner ble snudd til +5 millioner kroner i 2014.

– Byggebransjen er presset på pris. Driftsmarginene er ofte på under fem prosent, forklarer Toften.

Tap på de to største utbyggingsprosjektene i Vesterålen i perioden, skremmer ikke Sortland Entreprenør fra å delta på flere.

– Nei, men vi har lært oss noe om prisnivå, organisering og gjennomføring. I mitt hode er det ikke tvil om at vi kan gjennomføre lignende prosjekter framover, sier Toften bestemt.