Det var i fjor høst at forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen la frem sitt fagmilitære råd til ny langtidsplan for Forsvaret.

Bruun-Hanssen foreslo å legge ned Andøya flystasjon og samle Luftforsvarets aktivitet i Nord-Norge på Evenes. Han foreslo også å legge ned kystvaktbasen på Sortland.

Liten støtte

Etter det har en rekke politikere og fagforeninger besøkt både Andøya og Sortland, og Bruun-Hanssen har ikke høstet mye støtte for sitt syn.

Men Høyres forsvarsminister ser altså ut til å følge forsvarssjefens råd et godt stykke på veien.

1.500 stillinger

Dagens Næringsliv skriver at 1.500 stillinger i Forsvaret skal bort og mange baser og avdelinger legges ned.

Garnisonen i Porsanger blir styrket og kystvaktbasen på Sortland skjermes. Ut over det kuttes det mye.

10 milliarder

– Departementet har fått beregnet at dette kan gi 10 milliarder kroner i besparelse i planperioden, skriver Dagens Næringsliv.

Avisen skriver videre at forsvarsministeren vil gå for nye overvåkingsfly av typen Poseidon P8 som erstatning for dagens Orion-fly, men at flyene vil bli stasjonert på Evenes.

Mageplask

- Dette betyr at Søreide har tapt kampen innad i regjeringen. For alle oss som har fulgt forsvarsministerens løfter da hun satt i opposisjon, er jo dette et gedigent mageplask, sier Senterpartiets forsvarstalskvinne Liv Signe Navarsete, med forbehold om at utkastet kan endres.

Vi har forsøkt å få en kommentar fra Andøy-ordfører Jonni Solsvik, men har ikke lykkes med det.

Søreides forslag vil ifølge avisen bli oversendt Stortinget i løpet av juni.