– Man så en del trasige medieoppslag fra Lofoten i fjor, og vi ønsker det ikke slik i Hadsel. Derfor fremmet administrasjonen i fjor et forslag til politikerne om å bevilge penger til tiltak for et renere Hadsel, forklarer Stensø Skjørholm.

Ønsker ingen reprise

Politikerne syntes det var en god idé, og ga 500.000 kroner til formålet.

En god del av disse midlene er investert, og Øyvind Stensø Skjørholm håper og tror at man allerede i løpet av mai måned kan være i gang for alvor med prosjektet, som for øvrig vil bli godt synlig for både turister og fastboende.

Mange flere søppelbokser

– Det er kjøpt inn 40 søppelbokser som skal plasseres ut i sentrale strøk. Disse boksene er gjenkjennelige, med sine kommuneblå farger. En del av de søppelboksene som er, og har vært i sentrum skal plasseres ut i populære turområder. Slik blir det totale antallet søppelbokser i kommunen mye større, fremholder lederen for kommunens tekniske avdeling.

Enda viktigere tiltak er det at Hadsel kommune har gått til anskaffelse av seks store konteinere. Disse skal til foliering, og dermed få et dekorativt element, som ifølge Øyvind Stensø Skjørholm vil gjøre dem temmelig stilige. Slik håper han kommunen kan være med på å gi et positivt inntrykk av kommunen.

Store konteinere

– Jeg er veldig glad for at vi gjør dette, på samme måte som jeg er glad for at kommunen nå vil forby bruk av heliumballonger her hos oss, av miljøhensyn. Konteinerne vil for øvrig bli plassert ut på Stokmarknes, ved Kysthotellet og på kaia, samt ved Rema på Melbu og i havna der. Det skal også en konteiner til Taen, og en til Innlandet. Åpningene på konteinerne innbyr til kasting av mindre plastposer, og dermed altså ikke til sofaer og lignende.

For bobilturistene

– Jeg er også veldig glad for at det er to tømmestasjoner for bobilturister på vei. De skal være gratis å bruke, og settes ut ved Kysthotellet, og campingen på Innlandet. ASVO skal være med å sørge for tømmingen av søppelboksene, mens Kysthotellet og Innlandet camping skal bidra i driften av tømmestasjonene.

Hans Anders Jacobsen ved Hadsel ASVO opplyser til avisen at det er en glede for bedriften å kunne få være med på dette løftet for både kommune og turister.

– Slik det fungerer i dag har vi 30–40 søppelbokser på Stokmarknes og Melbu som vi tømmer tre ganger i uka. I tillegg har vi bokser på utfartssteder som eksempelvis Taen og Hersjanvollen. Når det nå kommer flere bokser håper og tror vi på mindre søppel i gater og natur, sier han.

De ansatte ved ASVO plukker også en del søppel i gatene, men prioriterer kommunale fortau.

– Det er kanskje noen som mener vi burde tatt mer av private områder, men vi må nok henstille til både hus- og gårdeiere om deres ansvar, sier Jacobsen.

Hadsel ASVO

* Hadsel ASVO AS er en av landets over 230 Vekstbedrifter.

* Ordet ”vekst” skal således i denne sammenheng ses på som menneskelig vekst og utvikling.

* Bedriftens formål er at den skal gi tilbud til mennesker som trenger bistand for å kvalifisere seg for arbeidsmarkedet i det ordinære arbeidsliv, eller ansettelse i tilrettelagt arbeid.