Foto: Gard L. Michalsen

Her er en som virkelig lever opp til navnet!

Volvo betyr «jeg ruller» på latin, og det har Jann Nilsen (53) fra Sortland virkelig fått erfare.

- Bilen er fortsatt i bruk hver dag, forteller han.

Totalt 1 330 007 kilometer tilsvarer 1000 ganger mellom Brønnøysund og Kirkenes, hvor Nilsen for det meste har latt kilometertelleren løpe.

20 år med pendling mellom byene med nesten 1500 kilometer kjøreavstand sliter på en bil. Men å kvitte seg med stasjonsvognen er helt uaktuelt for Nilsen.

- Å kjøpe ny bil er den dårligste investeringen du kan gjøre. Jeg har skrudd, stelt og skiftet de fleste delene. Det er utrolig at den er på veien ennå, men den fungerer fortsatt utmerket, sier Nilsen.

Slått av amerikaner

Han har slett ikke planer om å pante den, for bilen er veteranbil om tre år og fritas blant annet fra årsavgift. Da spanderer Nilsen også ny lakkering.

Bilen ble brukt som varebil for Televerket frem til 1987, da Nilsen kjøpte stasjonsvognen med selskapets logo på.

- Problemet i dag er å finne deler når noe går i stykker. Bilene presses sammen og du kan ikke lenger gå på skraphaugen å finne deler.

Om Nilsen har norgesrekorden i lengde bilkjøring med en og samme bil, vites ikke. Nordlendingen har uansett en vei å gå for å ta igjen Irvin Gordon (72) fra New York, som har verdensrekorden på 480 000 mil.

Gordon kjører også en Volvo. Hans P1800 fra 1966 har vært i hver eneste delstat i USA. Og 72-åringen har nytt en kaffe alle stedene, ifølge Aftonbladet.

- Med vedlikehold og mye kjærlighet er det fullt mulig at bilen kan gå én million kilometer, men ikke dagens nye biler, sier teknisk konsulent Audun Bergerud fra NAF. Han sier det er vedlikehold av karosseriet som er oppskriften til at en bil skal gå langt.