Det har gått mye tid med til å lage et gjennomtenkt, lærerikt og interessant prosjekt for barnehagene i hele Andøy, forteller Camilla Ilmoni på vegne av The Whale-prosjektet.

– De yngste i Andøy skal få lage den første utstillingen i til storsatsinga The Whale. Målet vårt er også at de skal lære mye, og skjønne hvor heldige vi i Andøy er. For her kan vi se hele ni ulike kvalarter – og spermkval har vi hele året. Det gjør Andøy til kvalsafari-destinasjon nummer 1 i verden, og det synes jeg vi skal være litt stolte av, smiler Ilmoni.

Ni ulike kvalarter

– At vi har ni ulike kvalarter som kan sees her, passet veldig godt. For vi har også ni barnehager rundt om i Andøy, og alle barnehagene deltar i dette – og de har fått hver sin spesifikke kvalart som de skal dekorere. Kvalene er gigantiske, og kvalfigurene barnehagene nå lager er tegnet i skala. Finnkvalen er den største, og men vår nedskalerte utgave måler like fullt seks meter. De øvrige er tegnet proporsjonalt – slik at utstillinga skal gi et inntrykk av artene sett opp mot hverandre.

– Barnehagene får frie tøyler til opplegget rundt, og de er veldig engasjerte – noe som er kjempeflott. Hovedmålet er at de skal male og pynte kvalene. I tillegg har de fått info til et lærerikt opplegg for barna, blant annet med generell informasjon om kvalartene vi har her hos oss, og hvorfor Andøy er et unikt sted i verdenssammenheng for kvaltitting – året rundt. I tillegg har de ulike barnehagene fått litt ekstra fakta om «sin» kval, der vi fokuserer på hvor den lever ellers i året, og på hvilke årstider vi kan se dem her.

Kval-lyder

– I tillegg har alle fått en minnepenn med kval-lyder på. De ulike kvalene har sine særegne lyder. Knølkvalen synger, spermkvalen visler og spermkvalen klikker. Dette blir mange barn veldig fascinert av – ja, mange av oss voksne også, tilføyer Camilla.

– De siste barnehagene fikk utdelt sitt opplegg denne uka, mens andre er kommet i gang allerede. Barna får med dette lage sin egen utstilling, og jobber ut februar med. Enkelte barnehager har fordypet seg skikkelig, og har laget egne opplegg. Myrulla skal eksempelvis ha karneval basert på havets skapninger, der de voksne og ungene lager kostymene.

– De første ukene i mars samles de ferdige verkene inn – og vi ønsker at dette skal bli et fint tilskudd til utstillinga på Hvalsenteret, der vi ønsker å henge verkene opp i bygget der kvalskjelettet er utstilt. Vi er glade for at dette opplegget – som er en del av forprosjektet til The Whale – er blitt mottatt med stor begeistring og entusiasme hos både de ansatte og ungene i de flotte barnehagene i Andøy. Barna er jo de som i fremtida skal styre Andøy videre, og kvalturismen er en bærekraftig ressurs der vi har unike fortrinn. Det er det viktig å forstå, lære mer om, og sette pris på. Barna får jo også lære om hva kvalen spiser – fisk – og det bringer også kunnskap om en annen viktig ressurs. Som er årsaken til at både vi mennesker og kvalene trives i og utenfor kysten av Andøya, sier Camilla Ilmoni.

– Liv og lyst

Vibeke Myhre og Solgunn Høgden i Myrulla barnehage sier ungene har gått løs på prosjektet med liv og lyst.

– Vi syntes dette var et kjempeflott opplegg, og det samme gjør ungene. De er så entusiastiske og ivrige at det er en fryd å se på, smiler Vibeke Myhre – mens en blid kvintett maler spermkvalen i duse og autentiske gråtoner.

– På naborommet er Solgunn Høgden i full gang med å lage kostymer til barnehagens karneval – som i år har livet i havet som tema.

Utenfor Andøya holder hele ni ulike hvalarter til, og akkurat nå jobber de ni barnehagene med hver sin hval – for å lage ei flott utstilling. – Når forprosjektet til The Whale avsluttes, vil barn, foreldre og publikum bli invitert til høytidelig åpning, forteller Camilla Ilmoni i The Whale. Foto: Alf Ragnar Olsen