Her, på en bussholdeplass ned bakkene fra Frøskelandsfjellet skjedde sammenstøtet. Torsdag og fredag denne uken skal saken opp i retten. Foto: Marius Birkeland

En mann i 20-årene fra Sortland ble i februar 2015 hardt kvestet i sammenstøtet mellom to biler på en busslomme på Frøskeland i Sortland.

Mannen befant seg i døråpningen på sin egen bil da den andre bilen kom kjørende mot ham. Han skal akkurat ha rukket å få hodet og venstre fot innenfor døra, men høyre bein kom i klem og ble hardt kvestet. Mannen måtte amputere foten.

Utsatt flere ganger Fikk foten klemt av i bildøra Politiet etterforsker fredagens ulykke i en busslomme på Frøskeland som en grov voldssak.

Partene møttes i retten i april i fjor, men forsvarer Inger Silka Zadig ba den gang om en utsettelse av rettssaken på grunn av nye bevis i saken. Det var snakk om et vitne som anonymt ville forklare seg om hendelsesforløpet.

Politiet har siden den gang foretatt nødvendig avhør av personen. Det ble i april i fjor sagt at saken skulle gå for retten etter sommeren. Deretter ble saken berammet til 16. januar, men saken ble nok en gang utsatt og er nå berammet til 9. og 10. februar, nesten to år etter at hendelsen fant sted.

– Ser frem til å bli ferdig Ulykken på Frøskeland: - Helsesituasjonen gjør at han ikke er klart til å bli avhørt Sortland lensmannskontor jobber intensivt med etterforskingen av ulykken på Frøskeland. Tirsdag blir bilene undersøkt.

Den fornærmedes advokat Trude Marie Wold sier det har vært tungt for klienten å vente så lenge på rettssaken.

– Det har vært en kjempebelastning. Jeg vil ikke si at han ser frem til saken, for han gruer seg også, men han ser frem til å bli ferdig med saken. Samtidig er dette bare førsteinstans, og saken kan gå videre i systemet.

Klarer seg godt Fikk foten klemt av i bildøra – nå er rettssaken utsatt nok en gang

Hendelsen kunne fått fatale konsekvenser for mannen om han ikke hadde fått umiddelbar hjelp på stedet.

Han ble tatt hånd om av sin medpassasjer og andre venner som kom raskt til stedet. Disse begrenset blødningen inntil ambulansepersonell ankom åstedet og raskt besluttet å rekvirere helikoptertransport til Tromsø. Her ble mannen tatt under intensiv behandling, men beinet ble senere på kvelden amputert.

– Det var ikke langt unna at han ble drept. Han har i tiden etterpå stiftet familie og klarer seg etter forholdene godt i dag, sier Wold, som tror den lange ventetiden også preger motparten i saken.

– Det går utover den tiltalte, som må vente lenge på sin straff. Utsettelsen kan også bli et argument for kortere straff.

– Offentlig forhåndsdømming Risikerer seks år i fengsel etter påkjørsel: Måtte amputere foten – nå skal saken opp i retten – Det har vært et tungt år, sier mannen i 20-årene som ble kvestet i en busslomme på Frøskeland.

Ifølge forsvarsadvokat Ulrik Sverdrup-Thygeson har det vært belastende for tiltalte at det har tatt to år å få saken opp for retten.

– Han har vært gjenstand for en viss offentlig forhåndsdømming. I lokalsamfunnet har antipatien mot tiltalte vært sterk, sier Sverdrup-Thygeson.

Tiltalte er klar på at hendelsen var en tragisk ulykke.

– Han ser frem til å forklare seg og få frem hva som virkelig hendte, sier Sverdrup-Thygeson.