Øksnes kommune er i gang med å utarbeide en landbruksplan i kommunen. En arbeidsgruppe bestående av bønder, politikere og representanter fra Landbrukstjenesten inviterer lørdag til åpent folkemøte om landbruket i Øksnes.

Du kan påvirke

- Vi er en kommune der landbruket ikke akkurat står i høysetet. Vi må bare leve med at vi har en annen hovednæring i kommunen som er veldig stor. Vi sliter veldig i landbruket i Øksnes nå. Likevel er ikke dette et sutremøte over hvor fælt det er, det er et møte for å se framover, sier leder i arbeidsgruppa, Olav Stranda.

På møtet kan alle komme med innspill til landbruksplanen.

- Vi vil ha flest mulig med på det som blir et arbeidsmøte. Spesielt vil vi ha innspill fra drivere av gårdsbruk, og fra folk med eiendom. Hva er det som skal til for at de med jord vil leie den bort? Leiejord er en utfordring i kommunen.

Hva må til?

I tillegg vil de ha innspill til hva som skal til for at bønder skal kunne drive videre. Stranda er noe vag når han forteller om hva de er ute etter.

- Jeg vil ikke si for mye. Det kan være ting vi ikke har tenkt på i arbeidet med planen, og det er akkurat de innspillene vi er ute etter. Vi må ta de innspillene vi får, og vurdere opp mot hva som er reelt, sier han.

Jordbruksrådgiver Rolf Ingar Eggum i Kvæfjord kommune kommer for å holde et inspirasjonsinnlegg.

- Han skal fortelle om hva de har gjort i Kvæfjord. Det er en bra landbrukskommune, som har hatt en økning i landbruket, sier Stranda.

Penger å hente

Kommunen må, ifølge Stranda, legge forholdene til rette for bønder.

- Den kommunale ytelsen må være effektiv. Situasjonen nå er at et par melkebruk er lyst ut. Det er en stor fordel om kommunen har mulighet til å ta vare på de kvotene som er der. Det er kjempeviktig.

Til nå har arbeidsgruppa sett på hvordan landbruksplaner har vært laget i andre kommuner.

- Vi har sett på hva som bør være med for bruk, inntekter, muligheter og skogbruk, blant annet. Det er ikke til å legge skjul på at ingen bønder i Øksnes er heltidsbønder, alle har annet arbeid utenom. Det tar mye tid, og vi har derfor ikke mye tid til å følge med på hvilke midler man kan søke om, for eksempel.