I mai 2015 ble den første nye ambulansehelikopterbasen på 21 år åpnet på Evenes.

Det etter en erkjennelse fra Helse Nord RHF om et behov for helikopterberedskap i området mellom Bodø og Tromsø, og selvsagt etter en lokaliseringskrangel, hvor Nordlandssykehuset Vesterålen og Stokmarknes blant mange ble ansett som det beste alternativet.

Oppdrag

Luftambulansetjenesten HF, som er eid av helseforetakene, har 13 helikoptre fordelt på 12 baser, og ni fly fordelt på sju baser. Basene har beredskap hele døgnet, alle dager i året.

Helikopteret på Evenes hadde 333 iverksatte oppdrag fra oppstart i mai og ut 2015. I fjor hadde det 495 iverksatte oppdrag.

Så langt i år har ambulansehelikopteret på Evenes flydd totalt 376 oppdrag. Dette inkluderer 277 primæroppdrag, tre oppdrag i Sverige og Finland, samt 83 såkalte sekundæroppdrag hvor pasienter flyttes mellom sykehus. 15 av dem er søk- og redningsoppdrag.

Siden åpningen av basen har ambulansehelikopteret mottatt 1.477 henvendelser. Tallet på antall utførte oppdrag er 1.087. Det viser tallene fra UNN.

Vesterålen

Bård Rannestad er overlege og medisinsk leder i Luftambulansetjenesten. Han sier det er økende bruk av helikopteret i Vesterålen.

– I 2015 hadde vi 112 alarmer fra Vesterålen (inkludert Lødingen og Vågan). I 2016 var det 129. Jeg hadde forventet større økning, men det tar tid å få alle i helseapparatet til å tenke på helikopteret på Evenes. Jeg er derfor spent på 2017-tallene. Vi har en overordnet strategi om at basen på Evenes skal rettes mot sør-vest og Vesterålen siden det er et område der man har hatt liten ambulansehelikopterdekning, sier Rannestad.

Han sier at særlig sykehusene i Vesterålen og Lofoten er blitt flinkere til å bruke helikopteret i 2016.

– Oppdragene fra lokalsykehusene har økt med 245 prosent, sier Rannestad.

– Fornuftig plassering

Han mener at ambulansehelikopteret har fått en fornuftig plassering på Evenes.

– Det ligger midt mellom de største lokalsykehusene i regionen. 25 prosent av oppdragene er akutte oppdrag fra lokalsykhusene. I tillegg leveres mange pasienter til lokalsykehusene. Basen på Evenes har bidratt til å øke beredskapen i hele området til Helse Nord. Helikopteret utfører oppdrag fra Bodø i sør og opp til Tromsø. Vi ser også at pasientene i mange tilfeller flys rett til sykehusene i Tromsø eller Bodø, noe som gjør at pasienten raskere kommer fram til endelig behandlingssted. Det gjelder særlig hjerteinfarkt og alvorlig skadde, sier Rannestad.

– Savner landingsplass

Rannestad sier at ingen av sykehusene i Lofoten og Vesterålen har godkjent landingsplass for helikopter ved sykehusehuset.

– Det står høyt på ønskelisten. Da kan vi lande og overføre pasienter uten å belaste ambulansetjenesten og uten at veier må sperres, sier Rannestad.

Bygger ny base på Evenes

Da det i vinter dukket opp informasjon om at helikopterbasen på Evenes måtte flyttes, øynet politikere i Vesterålen et håp om omkamp for å få helikopteret lokalisert til Stokmarknes.

Kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten ANS, Knut Haarvik, sier til VOL at det aldri har vært aktuelt å flytte basen fra Evenes. Bakgrunnen for saken er at de må flytte ut av basebygget som Helse Nord har leid av Forsvarsbygg, da Forsvaret selv har behov for fasilitetene.

– Vi har derfor fått oppdrag fra vår eier, Helse Nord, om å bygge en ny base inne på lufthavna på Evenes som erstatning for det basebygget forsvaret nå vil ta i bruk selv. Det er det vi forholder oss til, sier Haarvik.

Han sier de har registrert at enkelte ønsker basen til andre steder, men viser til utredningen som ble laget i forkant av vedtaket om å lokalisere basen på Harstad/Narvik lufthavn på Evenes.

– Ingenting er forandret siden denne utredningen ble laget. Vi jobber nå med å lage en kravspesifikasjon for nytt basebygg. Når den er klar sender vi det ut på anbud, sier Haarvik.