Allerede på tampen av fjoråret var det klart at norsk sjømatnæring har levert nok et rekordår, med eksport av 2,6 millioner tonn sjømat til en verdi av 94,5 milliarder kroner i 2017. Det er en verdiøkning på tre prosent og en volumøkning på syv prosent fra 2016. Det aller meste eksporteres til Polen, Danmark, Frankrike og USA, som i fjor var våre viktigste markeder.

Mandag la Norges Sjømatråd frem de endelige tallene. De største verdiene er det lakseeksporten som står for. 72 prosent av totalverdien av norsk sjømateksport kom fra havbruksnæringen og 28 prosent fra fiskeriene. Volummessig sto fiskeriene for 60 prosent av sjømateksporten, mens havbruk sto for 40 prosent.

Europa kjøpte mindre laks

I 2017 ble det eksportert én million tonn laks til en verdi av 64,7 milliarder kroner fra Norge. Det er en økning på fem prosent, eller 4,3 milliarder kroner sammenlignet med 2016, som var et veldig sterkt år for lakseeksporten. Volummessig er økningen på 2,8 prosent.

Gjennomsnittlig eksportpris for fersk, hel laks endte i 2017 på 60,34 kroner per kilo, noe som er 0,26 kroner høyere enn i 2016. Gjennomsnittsprisene har variert fra 72 kroner tidlig på året til 50 kroner i november.

– Økt laksepris til europeiske konsumenter har redusert etterspørselen etter laks i Europa. Siden Europa er det dominerende markedet for norsk laks, får en reduksjon i laksesalget stor innvirkning på eksportprisen. Dette har bidratt til lavere laksepriser i andre halvår, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd, i en pressemelding.

– Nordlaks har også merket et tregere laksemarked i høst, men til tross for svingninger i det korte bildet så er vi sikker på at verden vil ha mer sunn og god norsk sjømat også i fremtiden. Vi velger som alltid å gå inn i det nye året med godt mot, kommenterer oppdrettskonsernet i Hadsel på sin Facebook-side.

Hvitfiskrekord

Hvitfiskeksporten hadde ifølge sjømatrådet en verdi på 15 milliarder kroner i fjor, en økning på åtte prosent fra 2016. Det betyr eksportrekord for fjerde år på rad for hvitfisknæringen.

Ifølge sjømatrådet kommer økningen primært fra økt fangst og økte eksportvolum. Hyse og torsk har også hatt positiv prisutvikling.

– Torskekvotene har holdt seg stabile, mens seikvotene økte mye i 2017, noe som er hovedforklaringen for reduserte priser på sei. En svekket krone i 2017 har trolig også bidratt til noe av verdiveksten i 2017, samtidig som vi ser at et svakt pund har fått konsekvenser i form av redusert eksport til Storbritannia, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd i pressemeldingen.

Sjømatrådets analytikere tror reduserte torske- og hysekvoter vil presse prisene ytterligere opp i 2018.

– Det vil bli kamp om råstoffet, noe som sannsynligvis vil føre til en prisoppgang i år, sier Pettersen.

Slik gikk det med hvitfiskeksporten:

  • 4,1 milliarder kommer fra klippfiskeksporten, som endte på nesten 90.000 tonn. Volumøkningen fra 2016 er på 10 prosent, verdiøkningen på ni prosent.

  • Eksport av 114.283 tonn ferske hvitfiskprodukter hadde i 2017 en verdi på 3,4 milliarder kroner. Det er en økning i verdi på syv prosent fra 2016. Fersk torsk sto for 2,3 milliarder av disse, som er en volumøkning på 5067 tonn og en verdiøkning på 10 prosent fra 2016.

  • Det ble i fjor eksportert 28.198 tonn saltfisk til en verdi av 1,3 milliarder kroner. Det er en reduksjon i volumet på 1093 tonn, men en verdiøkning på 67 millioner kroner fra 2016.

  • Norge har eksportert tørkede hvitfiskprodukter for 915 millioner kroner 2017. Det er en verdiøkning på 81 millioner, eller 10 prosent fra 2016. Eksportverdien på produkter av hel tørrfisk ble redusert med fem prosent, mens det var stor økning i volum og verdi på eksport av tørkede fiskehoder.

Sildereduksjon

På pelagisk side har Norge økning i eksportert volum, men nedgang i verdi fra 2016 til 2017.

I fjor ble det eksportert 838.000 tonn pelagisk fisk til en verdi av 7,7 milliarder kroner. Det tilsvarer en volumøkning på 24 prosent, men en verdinedgang på én prosent fra 2016, opplyser sjømatrådet.

  • Det ble eksportert makrell for 4,1 milliarder kroner i 2017, en økning på én prosent fra året før. Volumet økte med ni prosent.

  • Sildeeksporten, som økte med 24 prosent, hadde en verdi på 2,8 milliarder i fjor. Det tilsvarer en verdireduksjon på ni prosent fra året før. Dette skyldes en stor prisnedgang på sild i fjor. Sjømatrådet sier dette må ses i lys av større kvoter og økt konkurranse for sild globalt, samt at Norge ikke har hatt markedsadgang til Russland, som tradisjonelt har vært det viktigste markedet for fryst hel sild.

Ifølge Norges sjømatråd har bearbeidingsgraden for norsk sjømat falt over tid.

I 2010 utgjorde andelen ubearbeidet fisk til eksport fra hvitfisk-, pelagisk- og havbruksnæringen 66 prosent. I 2017 var andelen ubearbeidet fisk økt til 69 prosent, opplyser sjømatrådet.

– Det er derfor et stort potensial for å øke verdien av norsk sjømat, sier sjømatråd-direktøren i pressemeldingen.