EKSPEDISJON: Lars Oven Pettersen fra Sortland skal krysse Grønland fra Watkins Range (rød prikk) til Qaanaaq (grønn prikk). Foto: Illustrasjon: Google Maps/Sanna Drogset Børstad

I skrivende stund går twin otteren som tar sortlending Lars OvenPettersen (39) og venninna Cecilie Rydberg (36), fra Akureyri nordpå Island og over til nordøstkysten av Grønland.

Førstemann

Foran duoen ligger en2.500 kilometer lang ekspedisjon, når de nå som de første noensinneskal forsøke å krysse Grønland fra øst til vest, på det allerbredeste punktet. Med ski på beina og 220 kilo mat og utstyr ipulken, skal de bruke de neste 50 dagene på å komme seg fra derelativt uframkommelige områdene i fjellkjeden Watkins Range påøstkysten, over grønlandsisen, til sivilisasjonen på vestkysten (sekart).

Høyeste topper

Aller først venter toppturer. Pettersen og Rydberg skalbestige de tre høyeste fjelltoppene nord for polarsirkelen, somalle ligger i fjellkjeden Watkins Range. Gunnbjørns Fjeld er dethøeste, med sine 3.693 meter over havet. The Dome og Cone liggerlike ved, begge rett i underkant av 3.700 meter over havet.

- Deter veldig få i historien som har vært på alle tre fjellene på ski.Det er flere mennesker på Mount Everest på en dag, enn som har værtpå alle de tre fjellene, gjennom historien, sier Pettersen til VOL,på Skype fra Island.

Avreise

Når VOL snakker med Pettersen torsdag morgen, er det bare 1,5 time til twin otteren skal fly de inn i fjellområdet. Logistikkmessig er fjellområdetvanskelig tilgjengelig, og de skal derfor droppes av flyene. Deskal ha base i fjellene, for å venne seg til høyden, og så prøve åbestige alle tre fjellene i løpet av den neste uka.

- Det er jonoen som har gjort det før, så vi tenkte at når vi først var iområdet, skulle vi komme oss opp på innlandsisen, og ta oss overtil sivilisasjonen på andre siden av Grønland, sier Pettersen.

Lang planlegging

Hanhar nå brukt de siste 15 månedene på å forberede seg til turen. Daingen har gjort det samme som de tidligere, finnes det ingen ferdigsmørbrødliste som man kan planlegge ut fra.

- Det er mye forarbeid,som å planlegge detaljer, finne utstyr, se på rutevalg, vindsystemog vindanalyser. Det finnes ikke kart over fjellene, kunbildemateriale, sier Pettersen.

Ruta har de tegnet opp på bakgrunnav fotografi av fjellene.

- Dette er ikke bare en fjelltur eller enskitur. Dette er litt av alt. Vi må også tenke på egen sikkerhet.Cecilie måtte blant annet lære å skyte med revolver for beskyttelsemot isbjørn, sier han.

Kald fornøyelse

På Grønland venter dagstemperaturer på rundt7 minusgrader. På natta vil det ifølge Pettersen på det varmestevære -30. De har derfor brukt de siste månedene på treningsturer,blant annet for å trene på «å ha det kaldt og jævlig»

- Vi har hatttreningsturer på Finnse, Haugestøl og i Torneträsk i Sverige. Deter mye som må trenes på, med utstyr, meny og valg av måter åtilberede mat på.

2.500 km til målet

De har pakket med seg mat for 50 dager. Målet,byen Qaanaaq, ligger 2.500 kilometer unna.

- Korteste vei tilsivilisasjon er mellom 1.200 og 1.300 kilometer unna, men hvis vihar nok tid og mat, er intensjonen å krysse Grønland på den lengstetenkelige veien, sier Pettersen.

De belager seg på å utnyttevindkraften når de har kommet opp på innlandsisen, og vil kite overisen. Tid, vind og føre er viktige faktorer for om de vil klareturen. På grunn av fallvinder på det høyeste punktet påinnlandsisen, kan ikke ekspedisjonen gå i strak retning over isen.De vil navigere i en stor bue, der de først beveger segsørvestover, før de dreier nordvest og så nordover.

Ekspedisjonsfarer

Det er ikkeførste gang Pettersen krysser Grønland. I 2000 gikk han samme rutesom Cecilie Skog og Truls Svendsen nylig krysset i TV2-programmet«Tjukken og Lillemor».

- Dette blir noe helt annet, da det erveldig mye lenger, sier Pettersen.

På 100-årsjubileumet til RoaldAmundsens sydpolentur i 2011, gikk Pettersen til Sydpolen. En annengang krysset han Nord-Atlanteren i seilbåt.

- Jeg har vært aktiv iturverdenen i hele mitt liv, sier han.

Urmennesket

Han kjenner en dragning motnye utfordringer, som han beskriver som årsaken til at han reiserpå slike ekspedisjoner.

- Du får en enorm kontakt med deg selv, ogen opplevelse av å være til stede her og nå, sier Pettersen.

- Jeghar en tiltro til min egen reptilhjerne, altså til basisen i det åvære menneske. Jeg prøver å være en del ute for å jakte egen mat.Det er den type livsførsel jeg har valgt. Andre har valgt sin. Såfår vi se hvem som har vunnet når vi dør.

Lars Oven Pettersen ogCecilie Rydberg starter sin ekspedisjon i dag, torsdag. Målet er åkomme til sivilisasjonen i slutten av juni. De har satelittsporingpå seg, som man i sanntid kan følge på deres blogg og facebookside.