Etter at Sortland Handelseiendom 30. mars sendte sitt planforslag til Sortland kommune begynner det nå å nærme seg noe på Strandskogjordet på Sortland. Her ønsker de å bygge et næringsbygg hvor det skal det legges til rette for et byggevarehus, med butikklokale 2300 m², et varmt-lager (trelast mm) 1200 m² og et kaldt-lager 1000 m². Det legges også til rette for detaljhandel i form av dagligvare 1500 m²

Ifølge Sortland Handelseiendoms papirer vil forretningsvirksomheten utgjør et storhandelkonsept, med en andel plasskrevende varer. Virksomheten vil utgjøre den ene av de to storhandelkonsept som er omtalt i Byplan Sortland. Virksomheten vil eies og drives av COOP.

Innsigelser

Hensikten med plantiltaket er å legge til rette for søknad om rammetillatelse, med parallell behandling av plan og byggesak. Byggesaken vil sendes inn slik at den kan behandles sammen med annen gangs behandling av plansaken.

De kom noen innsigelser under høringen og planlegger har måttet legge frem tre alternativer. Det ene er at det ikke gjøres noe ved Strandskoggjerdet. Alternativ to  er etablering av storhandel med plasskrevende varer i samsvar med Byplanen. Alterntativ tre er tiltak som svarer til Byplan Sortland (alt. 2), men med avvik hva gjelder dagligvarehandel og det at flere enheter kan bygges sammen, og eies og driftes av samme kjede.

Konsekvensutredning

For å komme til bunns i dette har Fylkeskommunen bedt om en konsekvensutredning, noe som forslagsstiller nå har gitt.

"Det er først og fremst den byggevarerelaterte delen av utbyggingen på Strandskogjordet som ventes å gi regionale virkninger. Handelsanalysen viser at dagens omsetning i Sortland ligger omtrent på landsgjennomsnittet for husholdningsrettede byggevarer, og noe under landsgjennomsnittet om man ser husholdnings og proffrettet byggevaresalg under ett. Som regionssenter har Sortland en relativt svak posisjon i sin region, sammenliknet med regionsentrene Harstad Narvik, Svolvær og Leknes. Internt i Sortland er det en overvekt av proffrettet salg av byggevarer.

Etableringen av et husholdningsrettet byggevareutsalg med gunstige priser vil styrke tilbudet av byggevarer i Sortland, og bidra til at Sortland får en mer sentral rolle som regionsenter. Det er grunn til å tro at dette vil øke den samlede tilstrømmingen av handlende til byen Sortland, ettersom byggevarer er en varetype som potensielt utløser lengre handlereiser.", heter det fra Sortland Handelseiendom når de skriver om effekten etableringen vil ha for Sortland som regionssenter.

I forhold til etableringens effekt for byutvikling i Sortland skriver de at.

"Byggevarer er ikke en type handel man ønsker innenfor et sentrumsområde. Det er heller ingen aktører innenfor Sortland sentrum som antas å ha noen konkurranseflate av betydning mot en slik byggevarebutikk. Etableringen av en byggevarebutikk på Strandskogjordet antas følgelig ikke å ha noen negativ effekt på aktører i sentrum. Det nye byggevareutsalget anses heller ikke å være noen trussel for byutviklingen i Sortland.", skrives det i papirene.

I tillegg til dette er det snakk om trafikkmessige konsekvenser og konsekvenser for omkringliggende bygninger og barn og unges interesser. I det siste ligger det at det i dag går et såkalt "barnetråkk" over jordet og at dette blir borte og folk må gå rundt. I papirene heter det at dette vil ha liten betydning.

Flere naboer til tomta har også kommet med innspill om hvilke konsekvenser byggene vil ha for lysforholdene ved sin bolig. Denne analysen er også lagt frem.

Opp i formannskapet

Saken skal behandles i formannskapet i Sortland, torsdag. Her skal planprogrammet som er lagt frem eventuelt bli godkjent slik at en kan gå videre med prosessen.