Innholdet i en slik base er ikke endelig beskrevet eller offentliggjort, men det er kjent at basen vil bli tillagt både nasjonale og internasjonale funksjoner, med bl.a. et viktig Test– og Utviklingssenter.

Hålogaland Olje & Energi er en bedriftsklynge med ti bedrifter, som har komplementær kompetanse og kapasitet innen maritim – og petroleumsrettet virksomhet. Flere av bedriftene har en stor internasjonal kontaktflate, blant annet gjelder dette bedriften NorLense. De andre bedriftene er Momek PTN, SMV Hydraulik AS, Teknor, Mercur Solutions, Harstad Elektro, Kunnskapsparken Nord, Hamek, Norbase og Polarkonsult.

NorLense, som er lokalisert på Fiskebøl, har gjennom 40 år utviklet teknologi, kunnskap og driftserfaringer innen oljevern og miljøberedskap, og fremstår som en av de verdensledende aktørene på disse områdene. Bedriften har kunder over hele verden.

I et samarbeid med nasjonale og internasjonale aktører, og med de andre, regionale aktørene i Hålogaland Olje & Energi AS, vil bedriftene innen oljevern kunne ytterligere forsterke sitt innovative arbeid og bidra til nye løsninger, nasjonalt og internasjonalt.

De erfaringer som oljevernindustrien, fiskere og andre aktører i Hålogaland Olje & Energi har opparbeidet, er et godt grunnlag for innovasjon, FoU-virksomhet og internasjonalisering knyttet til en Miljø- og Oljevernbase.

Hålogaland Olje & Energi viser også til at Fiskebølvika rent kommunikasjonsmessig er en gunstig lokalisering i Lofoten og Vesterålen, med nærhet til et sterkt fagmiljø, tilgjengelige arealer og annen nødvendig infrastruktur.