Yngve Isaksen Wiik jobber til daglig som lensmann i Andøy. Men nå er han ute i permisjon - i forbindelse med et FN-oppdrag, der han tjenestegjør i Sør-Sudan.

Akkurat nå er han hjemme på juleferie, og turen oppover gikk med tomme kofferter. Yngve forteller nemlig at han hadde lyst til å bringe litt glede med nedover - for i Sør-Sudan er nøden stor.

– Kontrastene er helt enorme. På flyktningleiren i byen Juba der jeg jobber, er det 40.000 flyktninger. Der er behovene så store at min lille aksjon ikke kan gjøre en forskjell.

Derfor har han valgt å rette sitt fokus på å hjelpe de 60-100 barna som sokner til et barnehjem i byen Juba.

– Dette barnehjemmet er veldig veldrevet. Lederen Cathy bor på barnehjemmet, og det er også andre voksenpersoner der som bryr seg genuint om barna som bor der.

Formidabel respons

Det er ifølge Yngve veldig mange ulike skjebner blant barna og de unge som bor på barnehjemmet. Alt fra incest- og voldsoffer til barn med handicap og som har mistet sine foreldre i konfliktene som herjer.

– Ved mine tidligere hjemreiser har jeg tatt med medisiner, små leker og endel klær, for å spre litt glede. Og vi ser jo at det betyr mye.

En kamerat fra styrken der nede reiser nå nedover med fulle kofferter fra Vestlandet, og mandag setter jeg kursen tilbake.

– Responsen på min lille Facebook-baserte aksjon har vært formidabel. Mitt innlegg har blitt delt cirka 120 ganger, og dette er tydeligvis noe som rører folk. Det har strømmet på med klær, leker og ting som jeg reiser nedover med. Og folk har også vært generøse med pengebidrag. Det har kommet inn nær 60.000 kroner, og det hele er blitt større enn jeg hadde tenkt, sier Yngve og fortsetter:

– Dette gjør det mulig å få utrettet større ting. Som å kanskje sende noen av ungdommene til Uganda på utdanning, få bygget et sanitæranlegg ved barnehjemmet, eller kjøpe nytt aggregat og dieselanlegg til barnehjemmet. Jeg må tenke litt på det, og snakke med lederne der nede. Så får vi se.

– Men støtten har vært fantastisk, og jeg vil takke alle som bidrar.

– Fantastisk initiativ

Alt når direkte frem til mottakerne og det vil virkelig bidra til å spre glede og bety mye i hverdagen og livene til barn og unge der nede, sier Yngve Isaksen Wiik.

Lena Toft Nilsen og datteren Hannah var innom med klær og sportstøy til aksjonen da undertegnede var innom.

– Klart vi vil bidra, det er et fantastisk initiativ Yngve har tatt. Jeg ble helt varm i hjertet da jeg leste hva han fortalte, så det gjør godt å kunne støtte aksjonen - der man virkelig kan føle seg trygg på at alt kommer direkte frem til mottakerne. Helt fantastisk, og jeg oppfordrer andre til å gjøre det samme, sier Lena.

Hele familien Wiik har tatt del i aksjonen - og de synes også det er kjempeflott at så mange bidrar.

– Nå er vi igang med å sortere, pakke og gjøre klart alle kolliene som skal nedover i denne runden, smiler Marianne, Trym og Eline.

Er det flere andværinger som har lyst til å bidra med pengestøtte, klær eller småleker, tar familien Wiik fortsatt i mot.

– Ja, jeg satser på at de følgende hjemreisene også går med fulle kolli til barnehjemmet, sier en takknemlig og engasjert Yngve Isaksen Wiik.