Hun tar smilende imot VA da vi besøker henne på kontoret inne i gangene på Hurtigrutens Hus.

– Jeg liker at det ikke er så «helseaktig» her, sier hun, før hun avslører at hun er utdannet sykepleier.

Endret arbeidshverdag

Rebecca Thuv-Jenssen videreutdanner seg innen rus og psykiatri. Hun opplyser at flere av dem som oppsøker tjenesten setter pris på at det ikke er et helsesenter de holder hus i, men en kulturinstitusjon.

Ruskonsulenten flyttet til Hadsel for et par år siden, og skiftet med det arbeidsfelt fra privat bedriftshelsetjeneste til å bli utekontakt. Det er naturlig nok en temmelig annerledes arbeidshverdag.

– Stillingen er delt på 60 prosent som har med rus å gjøre, mens de resterende 40 prosent er jobben som utekontakt.

Voksenperson for de unge

Hun opplyser til avisen at arbeidet innenfor rus og psykisk helsetjeneste handler om å gi bistand til mennesker med rusproblemer, psykiske lidelser og mennesker som er i en vanskelig livssituasjon. De ansatte har som hovedoppgave å være støttespillere og samtalepartnere. Målsettingen er å fremme tilhørighet og styrke evnen til å mestre eget liv.

– I jobben som utekontakt handler det om å være en ansvarlig voksenperson som ungdommene i kommunen kan kontakte dersom de ønsker å snakke. Og de kan snakke om hva som helst. Utekontakten har taushetsplikt. Det betyr at hun ikke har lov til å fortelle noe videre om det hun blir fortalt, dersom det ikke er stor og direkte fare for liv og helse.

– Folk skal vite hvem jeg er

– Jeg har besøkt mange klasser på ungdoms- og videregående skole i høst. Målet er at folk skal vite hvem jeg er, og hvordan de kan komme i kontakt med meg. Jeg har en facebookside som heter «Utekontakten i Hadsel». Der kan man finne mitt telefonnummer. Det går også an å sende en melding via den siden, forklarer Thuv-Jenssen.

– Jeg prøver dessuten å være til stede på en del av de områdene de unge er. Vi har ingen kjøpesentre i kommunen, men klubber, skoler og arrangementer for ungdom har vi. Der hender det jeg er innom, sier hun.

– Jeg vil veldig gjerne bidra til å «fange opp» ungdom som har det vanskelig. Det er slett ikke uvanlig at man har mørke dager, men dersom det føles som om man bare har mørke dager, er det på tide å snakke med noen, understreker hun.

– Da må du snakke med en venn, venninne, tante, forelder, lærer, helsesøster eller andre du føler du kan stole på. Og det er selvsagt veldig fint om du ringer meg, sier utekontakten.

– Dokumenter mobbingen!

Utekontakten forteller til avisen at hun får opplyst at det pågår en del mobbing blant ungdom på sosiale medier.

– Det skal man ikke finne seg i. Mitt råd er å ta «screenshots» av stygge meldinger, og deretter ta problemet opp med en voksen du stoler på. Det er ulovlig med slik mobbing, understreker hun. Dessuten må foreldre være opptatt av å følge opp hvordan barna bruker de sosiale medier, og hvordan de håndterer telefon, nettbrett, datamaskin og spillkonsoller.

Foreldre frykter også unges bruk av ulovlige rusmidler. Med god grunn, ifølge Thuv-Jenssen.

– Stoffene passerer gjennom mange hender før de når Hadsel. De kan være blandet ut, og tilført nye stoffer underveis. Man aner i mange tilfeller ikke hva stoffene man inntar inneholder. Det er noe helt annet enn på det mer «uskyldige 70-tallet». Jeg vil absolutt anbefale å takke nei til alle rusmidler, advarer Thuv-Jenssen.