Onsdag skrev Harstad Tidende om ordfører Marianne Bremnes, som frykter at forsvarsbyen Harstad vil bli rasert.

Via en intern rapport i Forsvaret har hun informasjon som tilsier at både Kystjegerkommandoen (KJK) og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (FMKN) står på rødlista.

– Hvis nedleggelsen av avdelingene i Harstad slår inn, vil det bety at Harstad ikke lenger er den forsvarsbyen som den alltid har vært. Dette er utrolig ille, uttalte Bremnes til Harstad Tidende tirsdag.

Hør også: FMKN-dirigentens bønn til Harstad-publikummet

– Utenkelig

Per Sandberg, medlem av forsvarskomiteen på Stortinget og nestleder i Frp, har merket trykket. Han har fått mange henvendelser uavhengig av partifarge på bakgrunn av saken som ble tatt opp.

Sandberg skal være med å behandle innstillingen når den foreligger i stortinget. Frp-politikeren er imidlertid helt sikker på at avdelingene i Harstad vil bestå.

– Det er helt utenkelig at Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskirttspartiet skal kutte i forsvaret i nord. Jeg klarer ikke å forestille meg noen politiker i disse partiene som vil tenke eller synse i noe retning angående reduksjon. Dette kommer aldri til å skje, påpeker Sandberg.

De som frykter nedleggelse, kan ta det helt med ro, ifølge Sandberg.

– Det hadde vært helt vanvittig om Forsvaret hadde blitt kuttet ned når vi står overfor den trusselsituasjonen vi gjør i dag. Nå har vi snakket om nordområdesatsing på inn- og utpust i flere år. Det er ingenting som tilsier at det skal bli avspenning på noen slags måte i forhold til det som skjer utenfor Norges grenser, sier han.

– Må styrkes

Forsvarssjefens fagmillitære råd legges fram 1. oktober, og forsvarsmeldingen blir vedtatt til våren.

– Vi får den til behandling når vi nærmer oss våren. Komiteen vil ha åpen høring, og reise rundt omkring for å besøke mange forsvarsinstitusjoner. Jeg vet ikke eksakt når vi kommer til å gjøre vedtak i Stortinget.

– Nå sitter Frp i regjering med Høyre, og vi har vært klar på at Forsvaret skal styrkes. Det er flere måter å gjøre det på, blant annet å ta de store ressursene utenfor driften. Masse utstyr kjøpes til Forsvaret, og vi ser på et investeringsfond til forsvaret slik som vi har på infrastruktur.

Forsvarets Musikkorps Nord-Norge har vært i faresonen flere ganger tidligere. Sandberg er klar på hva han mener om en eventuell nedleggelse i Harstad:

– Denne kampen har vi hatt to ganger tidligere i løpet av min tid på Stortinget. Diskusjonen om våre korps er alltid til stede. Jeg må snakke på vegne av mitt parti, og vi mener at hver forsvarsgren burde ha sitt eget korps.