I et formelt brev til Sortland kommune spør han om habiliteten til flere i forbindelse med behandlingen av arealplanen. Han forlanger et formelt svar.

Bakgrunn: Utdrag fra brevet

Stridens kjerne er masseuttaket i Kringelen. Masseuttaket drives i dag uten formell tillatelse etter plan- og bygningsloven. Driverne er avhengig av en dispensasjon fra kravet om regulering for å kunne fortsette driften. I saksbehandlingen i Sortland kommune ble det lagt vekt på at Sametinget pekte på at Kringelen-området er beiteområde for rein. Dette er en av årsakene til at kommunen ikke vil ha masseuttak i området.

Lossius mener at Kvannli bør få sin habilitet vurdert.

– Vårt spørsmål til Sortland kommune har vært om summen av alle relasjoner kan innebære habilitetsspørsmål, sier Lossius til VOL.

Arild P. Inga om habilitetsbråket: – Lurer på hvor desperate de er Arild P. Inga mener det siste utspillet rundt Kringelen viser hvor desperat situasjonen er blitt for eieren av masseuttaket. Het debatt

I formannskapet var det en het debatt rundt temaet.

– Jeg registrerer at det blir fremsatt en del påstander om hvordan Sortland kommune har håndtert denne saken. De kjenner jeg meg ikke igjen inn, sa rådmann Randi Gregersen.

Christoffer Ellingsen (Rødt) mente AMK hadde gått «over streken».

– Dette er sjikane av en ansatt, sa Ellingsen.

Oddmund Enoksen (Sp) mente på sin side at spørsmålene var berettiget.

– Spørsmålene som er stilt er høyst berettiget. Så kan man være enig eller uenig i det som står. Habilitet er ofte vanskelig, men å påstå at det er sjikane å stille spørsmål om det er forhold som kan påvirke behandling, er å ta det for lagt.

Vil tillate videre drift ved masseuttak Administrasjonen ville ikke gi midlertidig dispensasjon fra krav om regulering på Kringelen masseuttak, men formannskapet gikk imot innstillingen. - Reagerer

Lossius selv, som driver Alpha Konsulent på Sortland, skrev brevet for AMK-Eiendom. Det er dette selskapet som i dag eier masseuttaket på Kringelen. Han reagerer måten hans innspill har blitt behandlet på.

– Jeg reagerer på at det ble tatt opp på måten det ble gjort i formannskapet. At de sier som de sier, er noe de får stå inne for. Jeg har reist problemstillingen formelt og forventer et formelt svar også.

– Hva håper du og dine oppdragsgivere å oppnå?

– Behandlingen av arealplanen går sin gang og den skal bli endelig behandlet i oktober. Vi har kommet med våre innspill og forholdt oss til fristene. Vi har over tid sett at motstanden mot Kringelen masseuttak har vært formidabel. Vi har fått mange henvendelser fra privatpersoner, som mener tilknytningen mellom enkeltpersoner som behandler saken og de som kan ha nytte av svært strenge reguleringsbestemmelser, er nær. På bakgrunn av dette mener vi det er rett å rette en formell henvendelse til kommunen om både habilitet og tilliten til objektivitet i forvaltningen.

– Får stå for ordførerens regning

Da formannskapet behandlet saken mente blant annet ordfører Tove Mette Bjørkmo at det var drøyt at man gikk langt bak i slekta for å finne om noen har samiske aner for deretter påstå inhabilitet.

– Hva synes du om måten saken ble tatt opp på i formannskapet?

– Det eneste jeg vet er det jeg har lest i media. Jeg ser at det er tatt opp og at flere har kommet med kritikk. Det at ordføreren tar opp saken i formannskapet som hun gjør, får stå for hennes regning.

– Vi har tatt opp denne problemstillingen på to møter tidligere, uten at vi fikk noe svar. Derfor følte vi at en formell henvendelse var veien å gå for å få et ordentlig svar, sier Lossius.

– Skal få svar

Rådmann i Sortland, Randi Gregersen, opplyser at Lossius og Alpha Konsulent vil få svar.

– Det vil bli gitt et formelt svar, skriver Gregersen.