Foto: Statoil/Havforskningsinstituttet

Det melder nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding fredag.

Havobservatoriet som skal etableres utenfor Vesterålen, er et nettverk av undervannssensorer som skal samle informasjon om fysiske betingelser og biologiske følger for hele økosystemet - fra plankton til hval.

Etablering

Et havobservatorium skal etter planene etableres i havområdet utenfor Vesterålen og Lofoten (Lofoten-Vesterålen Cabled Observatory).

Mens forskere nå reiser ut med havgående fartøy for å ta stikkprøver, er planen å etablere en større infrastruktur. Med et havobservatorium kan forskerne følge med på havområdene fra minutt til minutt.

- Vi har nå en node som står på korallrevet utenfor Hovden i Bø. Det vi nå ønsker er å lage et prosjekt som går på tvers av sokkelen, helt ut til 2.000 meters dyp, forklarer prosjektleder i Havforskningsinstituttet, Olav Rune Godø, til VOL.

Fem noder skal etableres, for blant annet å observere hvor mye vann som passerer dette området.

- Golfstrømmen fra sør bringer varme og rekruttering av plankton og fisk inn i Barentshavet. Dersom vi klarer å kontrollere hvor mye som passerer, kan vi modellere hva som vil skje i Barentshavet det neste halvåret, sier Godø.

Havets kompleksitet

- Gjennom bygging av et havobservatorium blir vi bedre rustet til å forstå havets kompleksitet og til å utnytte mulighetene som ligger utenfor vår langstrakte kyst, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i pressemeldingen.

I tillegg vil Havforskningsinstituttet overvåke de store fiskebestandene som passerer observatoriet. Ambisjonen er å få et begrep om mengde fisk som passerer. Når de kan instrumentere som de ønsker over tid, skal de, ifølge Godø, også identifisere hvilke arter som passerer.

Snarlig etablering

Havforskningsinstituttet regner med å utarbeide en konkret utlysning i løpet av kort tid. Da er det opp til industrien å levere et tilbud på legging av kabel. Kabelen som legges ut skal ha strøm og kommunikasjon, slik at forskerne kan sitte på kontoret og følge med.

- Dette er data som vil være tilgjengelig hele tiden. Mange prosesser vi nå kan se, har vi aldri sett før, sier Godø.

Godø hadde håpet å kunne gjøre ferdig utlysningen slik at observatoriet kan settes ut allerede neste sommer. Samtidig er han redd for at anbudsreglene gjør det vanskelig å få det ferdig til da. I så fall vil det være snakk om å etablere observatoriet sommeren 2017.

Over 100 mill.

Totalt har prosjektet en etableringskostnad på godt over 100 millioner kroner. I tillegg kommer store utgifter til drift. Da kommer støtten fra Forskningsrådet på 60 millioner kroner godt med. Med Forskningsrådets godkjent-stempel på prosjektet, tror Godø det blir lettere å hente inn økonomisk støtte også andre steder.

- Den er helt avgjørende for å komme videre i dette. Vi har hatt god støtte av Statoil for å etablere den første noden. Nå blir det nok enda lettere å få ut private penger, sier Godø.

Driftskostnadene er imidlertid store. Derfor blir det viktig for prosjektet å allerede i utlysning legge opp til at de vil ha et system som er enkelt å drifte.

- Den viktigste driftskostnaden er båttid, som er dyrt. Når dette skal komme i drift ønsker vi et system som er så enkelt at vi kan gjøre det med egne båter. Da holder vi kostnader nede, samtidig som vi har kontroll på når ting skal skje, sier Godø.

Godø tror driftsløsningen vil gjøre at de får stor oppmerksomhet, og at mange vil se til nettopp dette prosjektet i framtida.

- Vi kan være med å etablere en ny standard for profesjonell observasjonsteknologi, sier han.