Foreldre, elever og ansatte ved de tre bygdeskolene i kommunen frykter alle at øksnespolitikerne i kommunestyremøtet 17. juni skal legge ned nettopp deres skole.

Tirsdag formiddag var elever og foreldre ved Sommarøy skole samlet i skolegården for å støtte opp om sin skole - og vise motstand mot en eventuell nedleggelse.

En av foreldrene som har engasjert seg for Sommarøy skole er Tone Guldbjørnsen.

- At nedlegging av Sommarøy skole i det hele tatt blir vurdert er ikke til å fatte. Det er ingen ting som taler for å legge ned skolen. Ikke er det mye penger å spare på det heller, sier Guldbjørnsen og fortsetter:

- Læremiljø og oppvekstmiljø er mer enn en pult og et kateter. Jeg vil ikke si et vondt ord om de andre skolene. Myre skole er en bra skole, men beliggenheten til Sommarøy skole er helt unik. Med umiddelbar nærhet til fjæra, fjell, strand, turterreng og naust med robåter. På skolen lærer de om fjæra i fjæra, de lærer om naturen i naturen. Det er ingen trafikk i området og skolen ligger skjermet til. At det vurderes å ta fra ungene muligheten til å vokse opp der de har det best, kan jeg ikke fatte, sier Guldbjørnsen.

Sommarøy-nedleggelse mulig løsning

I sin anbefaling til fremtidig skolestruktur i Øksnes har rådmannen i år som i fjor anbefalt nedlegging av Strengelvåg skole og ungdomstrinnet i Alsvåg - til stor protest fra bygdefolket i både nordbygdene og Alsvåg.

Etter at saken ble behandlet i Hovedutvalg for skole og kultur (HUSK) tidligere i vår åpenbarte det seg også at en alternativ løsning var å flytte de 73 elevene ved Sommarøy skole til Myre skole.

Dette har tidligere ikke vært et alternativ, da man har antatt at Myre skole måtte bygges ut for å ta hånd om alle Sommarøy-elevene. Formannskapet ba i april om at dette alternativet ble undersøkt nærmere.

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) og Samarbeidsutvalget ved Sommarøy skole viser sin misnøye med dette i en ny høringsuttalelse til kommunen. De skriver at de unner alle elever i Øksnes å gå på en skole som deres.

- Ungene har ved Myre skole liten tilgang til naturen, og ingen tilgang til utmark i de vanlige friminuttene. Vi snakker høyt og varmt om Øksnes fortreffelige natur, og vi ønsker fjern og nær velkommen til naturopplevelser i vår vakre kommune. Er det da rettferdig å frata våre egne barn den samme muligheten? Egentlig skulle alle barneskoleelever på Myre hatt muligheten til å gå på en skole som den vi har på Sommarøy, skriver FAU og SU.

FAU ved Strengelvåg skole har i et innspill til kommunen pekt på at det er Sommarøy skoles elever som vil få minst skyssbelastning om en av bygdeskolene legges ned, da reisetiden er minimal. I tillegg mener de gjenbruksverdien for Sommarøy skole er høy.

- Arealmessige utfordringer

I rådmannens vurdering av dette alternativet skriver han at en overflytting av elever fra Sommarøy til Myre skole er mulig, men at det vil bli arealmessige utfordringer. Dersom elevene flyttes blir det 206 elever på barnetrinnet på Myre, mot dagens 133.

- Dette vil medføre at det blir trangt ved skolen, med mange elever på små arealer. Gangarealer og grupperom må tas i brukt til garderombeformål, skriver rådmannen.

- Pedagogisk sett er det ikke signalisert noen spesielle utfordringer i denne sammenheng. Myre skole mener å profitere på økte klassestørrelser, skriver rådmannen og fortsetter:

- Men overgangen fra en småskole til en større skole vil kunne være en utfordring for de berørte elevene.

Den politiske opposisjonen i Øksnes med Ap, Sp og Frp sa i fredagens utgave av Øksnesavisa at de i neste ukes kommunestyremøte vil gå inn for å beholde dagens skolestruktur, og vurdere en nedlegging av ungdomstrinnet i Alsvåg først i 2017/2018.