- Dette brevet kunne like godt ha kommet fra oss, sier ordfører i Harstad, Marianne Breines, etter å ha skummet gjennom et brev fra Vesterålen regionråd til Midtre Hålogaland politidistrikt der regionrådet viser bekymring i forhold til politiets ressurs- og beredsskapssituasjon.

Kommentaren satte presendens for da regionrådsledere fra Vesterålen, Lofoten, Ofoten og Sør-Troms i går ble enige om å sende ut en fellesuttalelse om omorganiseringen av politiet.

Dårligere enn på 80-tallet

- Slik ordningen er i dag kan det ta opptil flere timer før man får hjelp. Sånn kan vi ikke ha det, sier leder i VEsterålen regionråd Sture Pedersen.

Bøordføreren aksepterer ikke at det skal være slik at dersom man bosetter seg i distriktene, skal man  ikke kunne forvente å få hjelp av det offentlige.

I brevet til Midtre Hålogaland politidistrikt skriver Vesterålen regionråd at tilstedeværelsen og responstiden i distriktene er dårligere i dag enn det var på 80-tallet

Papir og virkelighet samsvarer ikke

Bemanningssituasjonen i politiet ser,  i følge Pedersen, bedre ut på papirret enn i virkeligheten.

- Hvis vi mener at politiet skal bli bedre, så må det settes av mer ressurser, sier Pedersen. - I dag er det dessverre slik at politiet kommer ofte sist til ulykkesstedet. Pedersen presiserer at det i utsagnet ikke ligger noen kritikk mot politiet. Dette er et ressursproblem.

Og om politiets bemanningssituasjonen i Midtre Hålogaland ikke tilfredsstiller den fastboende befolkningens krav om trygghet, besørger fiske og turisme for en relativ stor befolkningsvekst i perioder.

Må bli synlige

Dårlig bemanning og få ressurser er også med på å gjøre politiet lite synlig i regionen.

- Hvis folk skal føle seg trygge, må vi ha et synlig politi, sier Pedersen.

I Lofoten forteller Eivind Holst at man har etablert responsgrupper basert på frivillighet for å kompensere for manglende ressurser i politiet og store avstander.

Storbystruktur

Ordfører i Vågan, Eivind Holst, mener et av problemene med politiet i dag er måten politiet er strukturert på.

- Politiet er basert på en bemanningsform tilpasset storbyer, sier Holst.