«Som en forsinket julegave». «Et solid overskuddsverk». «Mikkel Bugge er en særpreget, fantasifull og litt pussig forfatter, men samtidig av det slaget som er svært lett å anbefale». «Mikkel Bugges lekne tilnærming til litteratur er ekstremt sjarmerende».

Gode anmeldelser

Tilbakemeldingene sortlending Mikkel Bugge (35) får på sin siste novellesamling «Tauet» er ikke bare gode, men rett og slett fantastiske. Forfatteren har blitt rost opp i skyene av det meste av norsk rikspresse, for boken som kom tidligere denne måneden.

«Tauet» er eksperimentell, utforskende og observerende. Samtidig har den det muntlige språket og gjenkjenneligheten som gjør at man bare vil fortsette å lese.

Både jævlig og artig

En mor faller i en svømmehall og slår hull i hodet, og gjør alt hva hun kan for at ikke alt skal falle ut. En svensk kunstner bretter ut alle hemmelighetene til samboeren sin på en låve på Tverlandet utenfor Bodø. En ung forfatter stjeler en kollegas novelle.

Historiene i «Tauet» er både jævlige og artige. Og både alt og ingenting i boka er selvbiografisk.

Tekstene handler om tema, ting og opplevelser Mikkel er opptatt av. Likevel er det ikke om seg selv han skriver.– Jeg har ikke glemt barnet mitt i en bil, vært forelsket i en svensk kunstner, eller falt på gulvet i en svømmehall mens tvillingene var i bassenget, sier han til VOL.

Observerende leken

Bugge bryter de tradisjonelle retningslinjene for novelleskriving. Historiene er eksperimentelle og absurde. Samtidig som de er lekne og muntre, har de en mørk undertone.

Handlingen i flere av novellene er lagt til nettopp Nord-Norge.- Lars Saabye Christensen sa en gang at det er lettere å skrive om Oslo fra Nord-Norge. Jeg føler det samme. Det er lettere å skrive om Nord-Norge fra Oslo, sier han.

Ung debutant

Sortlendingen debuterte med novellesamlinga «Yttersider» i 2007, og fulgte opp med romanen «Gå under jorda» tre år senere.

I tillegg til å jobbe som forfatter, jobber Bugge også som dramatiker, og er i høst aktuell med et teaterstykke om krigsveteraner som har vært i Afghanistan. Stykket skal settes opp på Teater Innlandet.

Les portrettet av Mikkel Bugge i denne ukas SortlandsAvisa.