En av de første gangene jeg var i Italia reiste jeg rundt i regionen Piemonte helt oppe i nord.

Mest oppholdt jeg meg i området rundt elva Tanaro der de berømte vindistriktene Barolo og Barbaresco er å finne.

Det var imidlertid ikke kun vinen jeg hadde glede av, jeg hadde samtidig noen av de mest sofistikerte, men samtidig enkle, matopplevelse jeg noensinne har hatt da jeg ble servert tre klassiske lokale småretter.

Carne cruda

75–100 g kalvefilet per pers

1/2-1 ts Dijonsennep

1 ss olivenolje

Stangselleri, sitron, salt, pepper

HAKKEBIFF: Kalvekjøtt hakkes fint og blandes med sennep og olje. Kjøttet formes til en «burger» og serveres med sitron, finhakket stangselleri, ekstra olivenolje og salt. En klassisk forrett fra regionen Piemonte i Nord-Italia. Alle

Hakk kalvefileten så fint du bare får til med en skarp kniv. Er det hinner eller fett i fileten så trim dette vekk. Når du har hakket kjøttet fint vender du inn litt sennep, olivenolje, salt og pepper.

Bruk en kakering eller noe lignende til å forme kjøttet på en tallerken.

Finhakk litt stangselleri som du strør over. Server med en skive sitron og litt ekstra salt.

Insalata russa

200 g fast potet

200 g gulrot

200 g erter

50 g sylteagurk

50 g stangselleri

2–3 eggeplommer

3 dl olivenolje

1 ts Dijonsennep

Salt, pepper, sitronsaft

RUSSISK: Insalata russa kaller vi «italiensk salat» i Norge.

Skjær gulrøtter og poteter i små terninger. Damp dette mykt (ikke kok – da mister du mye av fargen). Hakk selleri og sylteagurk fint. Visp sammen eggeplommer, litt salt og sennep i en skål. Hell over oljen – først dråpevis, så litt hurtigere samtidig som du visper kraftig. Når majonesen er passe tjukk blander du inn grønnsakene. Smak av med mere salt, pepper og sitronsaft.

Vitello tonnato

500 g kalvefilet

3 dl hvitvin

1/2 dl hvitvinseddik

1 gulrot, 1 stangselleri, 1 løk

4–5 nellikspiker, 2 laurbærblader, 10 pepperkorn.

5 dl vann

3 italienske ansjoser

1 boks tunfisk i olje

2 dl olivenoljemajones

Sitronsaft

Kapers

TUNFISK-KALV: Vitello tonnato er den kanskje mest kjente forretten fra Piemonte. Kalvekjøtt med tunfisksaus krydret med kapers.

Skrell og grovhakk grønnsakene. Legg disse i en kasserolle og legg kjøttet øverst. Strø over krydderne og hell på væsken slik at den dekker kjøttet. Kok i cirka én time – ta opp og pakk inn i plastfolie. Legg i kjøleskap til kjøttet er kaldt.

Finhakk og knus ansjosen og rør den sammen med tunfisk, majones og sitronsaft. Ha eventuelt i litt ekstra pepper. Om sausen blir for fast kan du helle i litt kokekraft fra kjøttet.

Skjær det kalde kjøttet i tynne skiver som du legger på et serveringsfat. Hell over tunfisksausen og topp med rikelig med kapers.

I glassene passer både rødt og hvitt – gjerne fra regionen Piemonte.

Buon appetito!