Fiskerijournalist i Kyst og Fjord Dag Erlandsen var tilstede på konferansen der olje- og energiminister Ola Borten Moe la frem rapporten om "Kunnskapsinnhenting om virkninger av petroleumsvirksomhet i det nordøstlige Norskehavet".

Erlandsen tror "nei"-et fra Borten Moe til oljetilhengerne bare er en utsettelse av en virksomhet som før eller siden vil bli startet opp utenfor Vesterålen og Lofoten.

I går var Borten Moe på et møte med fiskere og Erlandsen tror det ga ministeren et inntrykk å høre på dem.

- Han sier i alle fall at det gav inntrykk på han å høre på fiskernes skepsis. Han sier videre at man trenger å bruke tid på dette og han vil bruke tiden frem til neste valg til å utnytte oljevirksomheten man allerede har blant annet i Nordland VI. Han vil bygge ut infrastrukur og teste ut sameeksistens, sier Dag Erlandsen til VOL.

Men det er nettopp sameksistens som fiskerene er skeptisk til.

- Borten Moe sier nei og atter ja.Det betyr at han argumenter for at det skal bli ja og så sier han nei. Men det er ingen som skal være i tvil om hva han virkelig vil. Nei fra Borten Moe er kun en utsettelse av det som kommer, og ministeren sier han ikke har noen som helst tro på at det ikke skal være mulig å leve side som side, forteller Erlandsen.

Ordførerne i Vesterålen er samstemte på at de vil åpne opp for olje. Var det halleluja-steming på konferansen?

- Jeg kan ikke si at det var hallelujastemning. Det var ganske nøkternt og de som tok til orde var skeptikerne. Jeg tror fiskeridelen av rappoorten får gjennomgå. Siste ord er ikke sagt og det er helt sikkert, sier Erlandsen.

Han tror Borten Moe har klarert med Regjeringen lenge før han møtte fiskerne i går om hva hans standpunkt skal være.

- Regjeringen har valgt side. Opposisjonen vil ha oljeboring nå og de går inn for mye raskere åpning enn regjeringen. Nei fra regjeringen nå er rett og slett et frieri til fiskerne om å stemme på regjeringspartiene, sier Dag Erlandsen.