Oppvekstsjef Erik Strand. Foto: Sortland kommune

Bakgrunnen for at kommunen ønsker å kutte i svømmetilbudet, er ifølge skolesjef Erik Strand, at skolene i Sortland per i dag gir et ulikt tilbud i mengde svømmeundervisning til elevene.

100. 000 kroner

I dag er elevene ved Lamarka, Holmstad, Holand, Strand og Sigerfjord, avhengige av å bli skysset til svømmehallen, mens elevene ved Maurnes og Sortland skole, har basseng på skoleområdet. Det innebærer at elevene ved de to sistnemnte skolene har mer tid i svømmehallen enn de andre.

– I fjor vår satt kommunen ned en arbeidsgruppe som skulle se på hvordan vi kunne lage et relativt likt tilbud for elevene i sortlandsskolen, slik at svømmetilbudet ikke er avhengig av hvilken skole en går på. På bakgrunn av denne omreguleringen, kan det hende at vi har mulighet til å gjøre en besparelse på skyssen til svømminga, en kostnad som foreløpig er stipulert til ca. 100.000 kroner i budsjettforslaget. Så får vi se om vi når målet, forteller Strand.

Forslaget kan innebære at elevene ved skolene på Sortland og Maurnes, som har svømmehall i umiddelbar nærhet, også kan få redusert svømmetilbud når kommunen skal spare penger.

40 timer svømming

Ifølge Strand vil det nye forslaget innebære at elevene fra 1-4. klasse vil få tilbud om 40 timer med svømmeundervisning, mens elevene i 5-7, og 8-10, får 15 timer.

– Uansett hvordan vi organiserer det, må vi sørge for at elevene når målene i læreplanen. Samtidig er dette en del av en større sak, og vi jobber også for at elevene skal ha lik tilgang på Newtonrommet. Det innebærer at en elev på Sigerfjord skole, skal ha samme tilbud som en elev på Sortland barneskole. På det området må vi kanskje øke kostnadene våre på bruk av skyss, for at elevene skal få samme tilbud. I tillegg går vi mot avvikling av bokbussen, noe som betyr at skolene som ikke ligger i sentrum, også må ha mulighet til å nytte seg av det tilbudet. Det vil også medføre en skysskostnad, forklarer han.

– Ser man helhetlig på dette, så ønsker vi å gi elevene i sortlandsskolen et likt tilbud når det gjelder de fasilitetene få skoler har nært sin skole. Det er grunnen til at vi går inn og regulerer en form for likskap i  tilbudet, fortsetter Strand.

– Ikke bading, men opplæring

– Men det vil innebære at enkelte skoler får mindre svømming enn andre?

– Noen skoler har mer svømming enn det oppsatte tilbudet vi har laget, og det vil de få mindre svømming enn i dag. Vårt søkelys ligger først og fremst på svømmeopplæring, ikke det at det ligger et basseng på skolen. Vi driver ikke med bading, men med konkret opplæring i faget, presierer Strand.

– Du frykter ikke at dette forslaget vil føre til mange sinte og opprørte foreldre?

– At folk blir opprørt er en del av all endring, så det må vi tåle, slår Erik Strand fast.

- Forholder oss til lovverket

- Er FAU-utvalgene på de ulike skolene grundig  informert om dette forslaget?

- Når vi har faste rammer for tilbudet som skal gjelde for neste skoleår, er det rektors oppgave å informere sine FAU, men det er litt i tidligste laget siden forslaget ikke helt ferdig. Det betyr ikke at FAU vil ha noen vesentlig påvirkning på forslaget, siden det er vi som skal sørge for at elevene når kompetansemålene i læreplanen, og da må vi organisere oss slik at elevene når de kompetansemålene, sier Strand.

– Er denne praksisen helt i tråd med lovverket?

Vi bryter ingen lover og forholder oss til lovverket. Vårt mål er å gi god og adekvat opplæring. Og så skal vi ha fokus på kompetanse for de som har undervisningen og driver med svømmeopplæringen, isier Strand.