Det er miljøorganisasjonen Sabima som står bak rangeringen av miljøpolitikken i alle landets kommuner. Sabima er en paraplyorganisasjon for biologiske foreninger i Norge og har siden 2020 årlig publisert kommunerangeringen «Naturkampen».

Kommunene rangeres etter 29 indikatorer, basert på data fra kommunenes KOSTRA-rapportering (10 indikatorer), NINA (11), tall fra Miljødirektoratet (3), tall fra Fiskeridirektoratet (1), kommunenes egne plankart, og svar fra kommunene på et spørreskjema fra Sabima (4 indikatorer).

Blant faktorene som trekker kommuner ned på rangeringen er blant annet når store myrarealer er utbygget, store arealer av natur er satt av til næringsvirksomhet, manglende reguleringsplaner og planer for naturvern, samt rett og slett manglende rapportering av tall.

Det var NRK Nordland som omtale plasseringen først.

Faller fra i fjor

På den sammenlagte rangeringen ender Andøy kommune på en 356-plass av 356 kommuner. Ned 7 plasser fra i fjor.

Sortland kommune kommer på en 324-plass, som er ned 17 plasseringer fra i fjor.

Øksnes kommune lander på en 222-plass, best i Vesterålen, men har falt hele 58 plasseringer fra fjorårets rangering.

Hadsel kommune på en 276-plass har falt 25 plasser.

Bø kommune på 297-plass er derimot opp 40 plasser fra fjoråret.

For Lødingen er rangeringen betydelig lystigere lesing. De har klatret hele 262 plasseringer til en 21-plass.

KommuneSamlet rangering
Lødingen21
Øksnes222
Hadsel276
297
Sortland324
Andøy356

Manglende datamateriale

Det er verdt å merke at kommunene får laveste rangering i en kategori når tall fra kommunen mangler for den aktuelle indikatoren.

I Sabimas egen beskrivelse begrunner de dette med at «en forutsetning for å kunne måle utviklingen for naturen, er at det finnes tall». De viser også til at det er påkrevd at kommunene skal digitalisere sine arealplaner og at de er lovpålagt å rapportere data til Statistisk Sentralbyrå som utarbeider KOSTRA-tallene.

Andøy kommune havner blant annet på delt sisteplass med sju andre kommuner i kategorien «alder på arealplan» på grunn av at tall for denne ikke er rapportert.