Før kommunestyremøtet i Øksnes den 17. juni, var foreldre, elever og ansatte ved de tre bygdeskolene i kommunen redde for at en eller flere av skolene skulle legges ned.

Nytt håp

Saken ble utsatt, og ga skoleforkjemperne nytt håp. I helga samla folk seg i protest mot nedleggelse av Sommarøy skole. Protesttoget gikk fra torget til rådhuset der folk hang opp plakater og viste sin støtte. Det var i vår det ble foreslått å flytte de 73 elevene ved Sommarøy skole til Myre skole.

Tirsdag 24. juni skal skolebrukssaken behandles på nytt i Øksnes kommunestyre, og det er oppfordra til nye protester i forbindelse med møtet.

I tillegg har rådmannen anbefalt nedlegging av Strengelvåg skole og ungdomstrinnet i Alsvåg, som en del av fremtidig skolestruktur i Øksnes.

Utvalg ved både Sommarøy skole og Myre skole har skrevet til kommunen med begrunnelser til hvorfor skolene bør bestå. De legger blant annet vekt på at det ikke er riktig å frata barna tilgangen til naturen, at de får lener reisetid, og at gjenbruksverdien for Sommarøy skole er høy.

Plassproblem

Å flytte over 70 elever til Myre skole, kan gi utfordringer med tanke på nok plass. Dette trekker også rådmannen i Øksnes fram i sin vurdering. Hvis elevene flyttes blir det 206 elever på barnetrinnet på Myre, mot dagens 133.

Rådmannen mener det vil bli trangt ved skolen, med mange elever på små arealer, men at det pedagogisk sett ikke vil føre til noen store utfordringer.