På den datoen holdes det siste kommunestyremøtet før valget. Dermed kan byplanen bli en av de siste sakene som vedtas av det sittende kommunestyret.

Den siste tiden har administrasjonen vært i møte med fylket. Målet med samtalene har vært i å få opphevet innsigelsene på areabruk i byplanen. Når det er avklart, kan byplanen vedtas av kommunestyret.

– Jeg tør ikke forskuttere noe, men det kan godt hende at vi har en ferdig forberedt sak uten innsigelser til kommunestyret 3. september, røper rådmann Rolf Lossius.

Fleksible

Områdene det har vært stridigheter rund er tomter avsatt til handel. Mer konkret inneholder stridsspørsmålet jordet over Byggmakker, Natsteinøyra, og to eiendommer ved brua.

– Det ser ut til at vi finner ei løsning som ivaretar interessene. Det vil trolig bli en fleksibel løsning som går fylkets krav i møte, sier Lossius.

Fylket mener at tomtearealene utenfor sentrum er for store.

– De ønsker ikke handel som konkurrer med sentrum, sier Lossius.

Politikerne får mulighet til å stemme gjennom planen. Blant annet vil den bety en økt byggehøyde i deler av sentrum, uten at økningen er dramatisk. I sentrum åpnes det for å bygge fem etasjer, mens det mot sjøen kan bygges sju etasjer. Signalbygg kan bygges i 15 etasjer.

Vil stanse byplanen

Byplanen er kraftig forsinket etter at arbeidet med den startet for fire år siden. Tidlig i fjor sommer ble det imidlertid klart at saken ville trekke et stykke ut i tid. Blant andre kom fylket med sine innsigelser på handel da.

I et leserinnlegg på VOL uttrykker SVs ordførerkandidat Oddmund Enoksen bekymring for konsekvensene av å vedta en omfattende offentlig plan rett før valget.

”Det er det nye kommunestyret som Byplanen vil legge føringer for. Dersom det etter kommunevalget blir et anna flertall i kommunestyret enn i dag, er det viktig at Byplanen har et innhold som det samme flertallet står bak.”, skriver Enoksen i innlegget.

Han varsler videre at det med et kommunestyre med andre enn Høyre og Frp kan ”bli nødvendig å starte en ny prosess for endring av Byplanen på de områder hvor det nye flertallet har et anna syn enn det gamle.”.

Frykter hastverk

Enoksen mener videre at det er fare for hastverksarbeid fra administrasjonens side når byplanen skal forhandles fram og klar til vedtak før valget.

Rådmann Lossius er ikke enig i den siste konklusjonen.

– Som rådmann forholder jeg meg til de sittende politikerne ønsker. Nå har vi jobbet med byplanen i fire år. Da mener jeg det er riktig å få en avklaring i saken før valget, sier Lossius.