Deltidsproblematikk er en stor utfordring for kommunal sektor, særlig innenfor helsesektoren – hvor vakter skal dekke et bemanningsbehov 24 timer i døgnet gjennom hele uka. Øksnes er intet unntak, og de siste årene har kommunen deltatt i KS-prosjeket Heltid i Nord, med mål om at flere skal få anledning til å jobbe heltid, og færre uønsket deltid.

I 2015 var den gjennomsnittlige stillingsstørrelsen i helsesektoren i Øksnes 64 prosent. For turnusansatte i enkelte enheter er man nede i 55 prosent. En spørreundersøkelse gjort blant de ansatte i januar viser at et flertall av de ansatte ønsker større stillingsstørrelse, og målet med prosjektet har vært å få snittet opp på 75 prosent.

– Opprettelse av småstillinger for å løse helgearbeidsutfordringene har vært hovedårsaken til den store andelen av småstillinger innen pleie- og omsorg, fremgikk det av saksfremlegget til tirsdagens formannskapsmøte.

På grunn av mangel på faglært personell har det den senere tid også blitt vanskelig å få tak i folk til å ta helgestillinger.

Ekstra godtgjørelse

For å få bukt med deltidsproblematikken kreves det at ansatte tar flere helgevakter. Med dagens godtgjørelse på 50 kroner i tillegg per time, er det noe få har vært motiverte for. Rådmannen ønsker derfor å belønne de som tar på seg mer helgearbeid.

Mens det fra arbeidsgrupper er foreslått opp mot 5000 kroner per år for de som jobber to ekstra helger i året, og 7000 kroner per år for de som jobber langvakter på 12,5 timer hver fjerde uke - vil ikke rådmannen strekke seg så langt. Fra administrasjonen er det foreslått at arbeidstakere som jobber andre hver helg, såkalte hinkehelger eller langvakter hver fjerde helg, får en ekstra godtgjørelse på 3000 kroner per år uansett stillingsstørrelse.

Dette vil ha en kostnad på 360.000 kroner per år for kommunen.

– De reelle kostnadene vil ikke bli i denne størrelsesordenen da en i dag har utgifter til overtid for å dekke disse vaktene, opplyste rådmannen i tirsdagens møte.

Lønnsforhandlinger

Arbeiderpartiet i Øksnes gikk til valg på å iverksette tiltak for å få bort uønskede deltidsstillinger. Ordfører Karianne Bråthen innledet tirsdagens debatt i formannskapet med spørsmål om hvorfor dette ble lagt fram som en egen sak, og ikke var en del av lønnsforhandlingene.

– Dette er et godt tiltak for en lavtlønnet gruppe i Øksnes, men et spørsmål vi ønsker svar på er hvorfor dette ikke er inne i de ordinære lønnsforhandlingene, slik det vanligvis er, spurte Bråthen.

– Vi har ikke tenkt at dette skal være en del av lønnsforhandlingene. I en lønnsforhandling forholder vi oss til ulike forbund som ikke nødvendigvis prioriterer likt eller blir omfattet av dette. Vi vil gi en likebehandling til de som trør til, og vi ønsker en prinsipiell avklaring på dette, svarte fungerende rådmann Elise Gustavsen.

– Jeg er i utgangspunktet enig i at vi bør se dette i sammenheng med lønnsforhandlinger. Hvis det er en enighet på arbeidstakersiden om å motivere til å ta helgevakter, burde det være av interesse at noe av den lokale potten til lønnsforhandlingene kan brukes, sa KrFs Tore Christiansen.

– Positivt

Rådmannen understreket at de reelle kostnadene ikke ville bli så mye som 360.000 kroner, fordi man i dag har en del utgifter på overtid.

– Sykefravær har også en kostnad, og kanskje kan dette bidra i positiv retning der. Jeg tolker dette positivt. Å ta det som en del av lønnsforhandlingene ser jeg kan være utfordrende. Vi har diskutert økonomiske utfordringer som kan ramme disse arbeidstakerne. Vi ber dem jobbe hardere og springe fortere. Det gjør meg enda mer positiv til dette, sa ØTLs Jørn Martinussen.

– Dette handler ikke om at de ikke fortjener dette, for det gjør de. Men dette er et rent lønnsforhandlingsspørsmål, som jeg synes må tas gjennom den posten først, sa Aps Torfinn Kristoffersen.

Om ikke helt overbevist – endte det med at samtlige partier støttet rådmannens innstilling, med antydning om at det kunne blir mer debatt om saken i neste kommunestyremøte.

– Bør ikke inn i lønnsoppgjøret

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Øksnes, Aleksander Kristoffersen, sier til VOL at han håper vedtaket får stå også etter behandling i kommunestyret.

– Jeg tenker at dette ikke er naturlig å ta i et lønnsoppgjør. Der har vi mange forbund inne, og ikke alle har medlemmer i turnus. Da er det ikke sikkert at alle parter vil gå med på dette, sier Kristoffersen.

Han sier det har vært en god prosess rundt heltids-prosjektet så langt, med arbeidsgrupper ute på enhetene og involvering av de ansatte.

– Per i dag er det en del overtidsinnleie på helger, så dette kan også gi en besparelse. Det vil også gi ansatte en mer forutsigbar arbeidstid og økte stillingsstørrelser. Vi håper at dette nå går gjennom slik at man får en løsning på helgeproblematikken, sier Kristoffersen.