- Det som har skjedd siden årsskiftet viser hvor sårbare vi er. Detkan vi ikke leve med. Det handler om vår sikkerhet i hverdagen, og om folks helse, sier medlem i Øksnes formannskapet, John Danielsen til VOL.

Denne helgen, og utover mandags formiddag, opplevde innbeyggerne i flere Vesterålskommuner for andre gang i år at Telenors nettverk falt sammen, både helt og delvis.

- Det kan ikke være slik at hele kommuner plutselig står utennett. Dette må opp til debatt, sier Danielsen til VOL.

Vil ha strengere krav

Danielsen mener det må stilles strengere krav til nettverksaktørene.

- Tilbakemelding på dagens situasjon er utrolig viktig til folk, myndigheter og tilstaten som gir konsesjoner.

Må kunne ringe nødtelefoner

Danielsen sier til VOL at nettverksfeilene har skapt vanskelig situasjoner som har kunnet påvirke folks livog helse.

Han peker på det faktum at mange i dag har kvittet seg med fasttelefonene sine og kun holder mobiltelefoner. Når mobilnettverk faller ut står dermed mange på bar bakke.

- Stadige bortfall av nettverk skaper nye situasjoner vi må forholde oss å finne løsninger på, sier Danielsen. Han sier Telenor må vurdere å tilgjengeliggjøre en nødlinje som back-up, når det ordinære nettverket svikter.

- På dagen kan vi nå våre lokale legekontorer, men vi har en interkommunal legevaktordning på Stokmarknes som vi er nødt til å benytte oss av på kvelden, natten og i helgene. Nødnummeret dit, samt tilgangen til andre nød- og beredskapsetater må kunne nås. Det må finnes en back-up linje, sier han.

Trenger økt kapasitet i Vesterålen

Danielsen tar også opp behovet for å økt nettverkskapasitet i Vesterålen.

- Det vi også tidligere har merka, er at vi har for litennettverkskapasitet på enkelte stasjoner i Vesterålen, særdeles i Vintersesongen under fisket.

Vil ha fellesuttalelse fra regionrådet

Nettverksproblemene ble tatt opp under formannskapsmøtet i Øksnes onsdag. Danielsen mener det er uakseptabelt at hele kommuner står uten telefonnettverk.

- Vi ba ordføreren ta det videre inn til arbeidsutvalget iVesterålen Regionråd slik at vi kan få til en fellesuttalelse fra hele regionene, sier Danielsen.