Russlands statsminister Dmitrij Medvedev melder om importforbudet torsdag. I følge NRK trer forbudet i kraft umiddelbart, og skal vare i ett år.

Må finne nye markeder

Ifølge Nærings- og Fiskeridepartementet er Russland det største og viktigste enkeltmarkedet for norsk sjømat, både målt i volum og verdi. Øst-Europa og Russland etterspør mye norsk sild og makrell, men også laks og ørret har fått godt innpass hos russiske konsumenter.

- Dette vil få betydlige konsekvenser for oss, forteller administrerende direktør i Nordlaks Produkter, Roger Mosand.

- Russland er vårt største marked og utgjør om 30 prosent av markedet vårt. Dersom det nå forsvinner er vi nødt til finne alternative løsninger slik at vi får omplassert produktene.

- Hva innebærer det?

- Da må vi jobbe for å få inn mer volum på våre eksisterende marked, samtidig som vi jobber parallelt med å finne nye.

Mosand presiserer at et importforbud også vil føre til store utfordringer for Russland.

- Da blir de nødt til å finne nye importmarkeder, som for eksempel fra Færøyene. For oss kan det bety at vi retter søkelys på markeder som de har hatt, sier han.

Avventer mer informasjon

- Hvordan forholder Nordlaks seg til situasjonen videre utover dagen og kvelden?

- Det jobbes på flere plattformer, også politisk. Vi er i løpende kontakt med kunder i Russland. Vi avventer situasjonen og venter på nye opplysninger. Foreløpig går driften som normalt og vogntog kjører foreløpig ut som vanlig. Vi vet nok mer i morgen tidlig, sier Mosand.

Norsk-russisk handelskammer (NRCC) opplyser til e24.no at sjømat og laks står for 80 prosent av Norges handel med Russland.

Russland er et av de viktigste markedene for Hadsel-bedriften. I følge kystmagasinet.no ble rundt 40 prosent av den ferske produksjonen sendt til Russland i 2013.

Aksjer stuper

Importforbudet omfatter i tillegg til Norge også USA, EU, Australia og Canada - og kommer som et svar på landenes sanksjoner mot Russland, på grunn av situasjonen i Ukraina, melder VG.no.

Russlands importforbud har gjort at fiskeaksjer har stupt torsdag. Ifølge E24 tror flere analytikere at et kortsiktig prisfall på 10 prosent er mulig.

- Dersom det kommer en full importstopp på norsk laks til Russland vil det helt sikkert påvirke prisene i år, i hvert fall de nærmeste månedene sier analytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank Markets til E24.