Regjeringen la i dag fram en lovproposisjon med forslag om å innføre et firere skolevalg på tvers av fylkesgrensene.

– Dette er en gledens dag for alle elever i Troms fylke, og spesielt de som bor i umiddelbar nærhet av fylkesgrensen. Dette er en stor seier for FpU, sier Kristian Eilertsen, formann i Troms FpU.

Johannes fra Lødingen møtte fylkesgrensa da han søkte videregående skole i nabofylket:

Slapp å reise 43 mil for å gå på skole

Johannes fra Lødingen fikk fart på kunnskapsministeren

Hjemfylket må betale

Lovforslaget innebærer at elevens hjemfylke blir forpliktet til å betale skolefylkets kostnader, også dersom skoleplassen er dyrere enn tilsvarende plass i eget fylke.

Elever som får skoleplass i andre fylker, skal gis rett til dekning av skyssutgifter på samme vilkår som ved inntak i eget fylke.

Elever som må flytte på hybel for å gå på skole i annet fylke, vil ha rett til bostipend på samme vilkår som elever som går på skole i eget fylket.

– Fremskrittspartiet er opptatt av at ungdommer skal gis større frihet ved valg av videregående skole. Derfor innfører regjeringen nå et friere skolevalg over fylkesgrensene. Postnummeret skal ikke avgjøre hvor du skal gå på skole, sier Eilertsen.

Les også: – Senk stemmerettsalderen nå

Forenkling

Forslaget vil være en forenkling og en forbedring for dem som i dag ikke får slike garantier fra hjemfylket.

Forslaget innebærer at alle kan søke skoleplass i et annet fylke, ikke bare de som i dag faller inn under fylkeskommunens frivillige ordninger for gjesteelevgaranti.

– Dette forslaget innebærer at skolefylkene må ta inn gjesteelever dersom de har ledig kapasitet, men forslaget gir ingen rett til inntak i andre fylker eller rett for gjesteelever til å konkurrere på lik linje med skolefylkets egne elever, fortsetter Eilertsen.

Les også: Jubler over at elevene får mer frihet

Støtter forslaget

Lovproposisjonen blir lagt frem i statsråd 18. mars og vil bli behandlet av Stortinget våren 2016. Forslaget vil etter planen tre i kraft august 2016. Fordi opptaket til skoleåret 2016/2017 da allerede er gjennomført, vil lovendringen først få effekt ved opptak til skoleåret 2017/2018.

– Det store flertallet av høringsinstansene, inkludert Elevorganisasjonen, støtter forslaget. Jeg er meget fornøyd med at Fremskrittspartiet følger opp denne viktige saken for skoleelever, dette forslaget vil ha stor betydning for elever i Troms, fortsetter Eilertsen.

– Forslaget gir stor valgfrihet til elevene. Det neste blir å kreve at Troms fylke som ikke har fritt skolevalg også innfører dette, avslutter Eilertsen.